Αυτές είναι οι πρόνοιες του ν/σ για το ΓΕΣΥ
21:54 - 02 Αυγούστου 2016
Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα το προσχέδιο του πολυσυζητημένου και πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την λειτουργία του ΓΕΣΥ.
Λεπτομέρειες του προσχεδίου μετέδωσε το ΡΙΚ, επισημαίνοντας πως στόχος του Υπουργείου Υγείας, είναι όπως το ΓΕΣΥ λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2019.
Μέσα από το ογκωδέστατο νομοσχέδιο 79 σελίδων, ρυθμίζεται η λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και καταγράφονται οι υποχρεώσεις γιατρών και ασθενών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΡΙΚ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Θα μπορεί να ιδρύει ή να συμμετέχει σε εταιρείες ή σε επιχειρήσεις με έγκριση του Υπουργού Υγείας. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίζει το δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για πενταετή θητεία. Του διορισμού θα προηγούνται διαβουλεύσεις με τη Βουλή.
Οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από εισφορές των ασφαλισμένων.
Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου δεν αναγράφονται τα ποσοστά εισφορών των μισθωτών, των εργοδοτών, των αυτοτελώς εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αξιωματούχων. Σημειώνεται μόνο, ότι το μέγιστο ποσό για υπολογισμό των εισφορών, καθορίζεται στις 150 χιλιάδες ευρώ. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει μισθούς και συντάξεις.
Τα ποσά θα εισπράττονται από τις υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τους εργαζόμενους θα αποκόπτονται οι εισφορές, όπως οι αποκοπές για κοινωνικές ασφαλίσεις.
Ιδιώτες γιατροί με ειδικότητα, θα μπορούν να εγγραφούν ως προσωπικοί γιατροί, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Κάθε προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να έχει στον κατάλογο του, πέραν των δυόμισι χιλιάδων ατόμων.
Οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν προσωπικό γιατρό, ύστερα από έγκριση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Οι πολίτες θα μπορούν να αλλάξουν προσωπικό γιατρό κάθε έξι μήνες.
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταφεύγουν απευθείας σε ειδικό γιατρό, χωρίς την παρεμβολή του προσωπικού γιατρού. Απευθείας θα μπορούν να καταφεύγουν και στους οδοντίατρους.
ΠΗΓΗ: ΡΙΚ