€42,8 εκατ.  οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ το 2016

Στα €42,8 εκατ. υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το 2016 το ποσό των ετήσιων επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ στην Κύπρο σύμφωνα με την υπηρεσία ενέργειας. 
Το αντίστοιχο ποσό για το 2015 ήταν €35,1 εκατ. ενώ το 2014 ήταν €26,8 εκατ.

Το ετήσιο ποσό επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ δεν είναι σταθερό αφού εξαρτάται από τη συνολική δυναμικότητα των συστημάτων που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο. Ταυτόχρονα, επηρεάζεται από την τιμή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ΑΗΚ (κόστος αποφυγής) η οποία είναι συνδεδεμένη με το κόστος των πετρελαιοειδών. Όσο μικρότερο είναι το κόστος αποφυγής τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό των επιδοτήσεων.
Σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency) οι επιδοτήσεις για την ανάπτυξη τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν $112 δις, με επιπλέον $23 δις να δαπανώνται για την υποστήριξη των βιοκαυσίμων.
Παρά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες αυξάνουν τη χρηματική στήριξη που προσφέρουν σε πράσινες μορφές ενέργειας, οι συνολικές επιδοτήσεις στα «βρώμικα» καύσιμα διεθνώς εξακολουθούν να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές που δίνονται στις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ υπολογίζει οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων διεθνώς ανήλθαν στα $490 δις το 2014, αν και οι μειωμένες τιμές στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τότε θα έχουν μειώσει αυτό το ποσό. Η Κίνα ξεχωρίζει προσφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο επιδοτώντας την παραγωγή και την κατανάλωση τόσο των ορυκτών καυσίμων όσο και των ΑΠΕ.