Γραφείο για προγράμματα αποναρκοθέτησης ιδρύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Λειτουργοί των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αποναρκοθέτησης έφθασαν στην Κύπρο πρόσφατα για τη δημιουργία γραφείου, το οποίο θα αναλάβει πρόγραμμα αποναρκοθέτησης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι λειτουργοί θα διαβουλευθούν με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποφασίσουν τους χώρους όπου θα αρχίσει η αποναρκοθέτηση, πριν το τέλος του έτους.
Μετά την αναχώρηση των ναρκαλιευτών από την Καμποτία τον περασμένο χρόνο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζήτησε χρηματοδότηση η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για δραστηριότητες αποναρκοθέτησης.
Ως αποτέλεσμα, λειτουργοί των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αποναρκοθέτησης έφθασαν πρόσφατα στην Κύπρο για τη δημιουργία γραφείου, το οποίο θα λειτουργεί ως συμβουλευτική υπηρεσία και θα προχωρήσει στην προετοιμασία προγράμματος αποναρκοθέτησης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι χώροι για αποναρκοθέτηση θα περιλαμβάνουν τη νεκρή ζώνη και άλλες τοποθεσίες αλλά δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ο χώρος από τον οποία θα ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση.
Η όλη επιχείρηση, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ακόμη στα αρχικά στάδια και οι λειτουργοί του ΟΗΕ αναμένεται να διαβουλευθούν και με τις δύο πλευρές και μετά να δουν από που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και πότε. Ωστόσο, η εργασία θα αρχίσει αυτό το χρόνο, εντός των επομένων μηνών.
 
Στην Κύπρο υπολογίζεται πως υπάρχουν σήμερα πάνω από 7 χιλιάδες νάρκες, που καλύπτουν έδαφος δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γης.
Το 2015 παρέμεναν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός τέσσερα ναρκοπέδια και πέραν των 35 ναρκοπεδίων ήταν ακόμη διασκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό
Επαναλαμβάνει βούληση και συζητά τα επόμενα βήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος
Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ το όραμα των Υπουργών Ενέργειας του MED9
Πρόταση νόμου για έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΚΑ από τη Βουλή