Προειδοποιήσεις Ακιντζί για εντάσεις αν δεν βρεθεί λύση

Λεπτομερώς συζήτησαν το Κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι είναι όρος να βρεθεί μια λύση ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως όταν δεν υπάρχει ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, συμφωνία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα πυροδοτηθούν νέες εντάσεις στο πεδίο που έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ, γι αυτό και "η λογική οδός είναι να τερματιστεί αυτή η ιστορία πριν τελειώσει το 2016. Δεν πρέπει το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο να αποτελέσει αιτία έντασης".  
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί δεν έκαναν καμία νύξη στο θέμα της ασφάλειας, παρότι ήταν το βασικό ζήτημα της συνάντησής τους.
 
Μετά τη συνάντηση η οποία κράτησε δυόμιση ώρες συνολικά, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με τον Τ/κ ηγέτη συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό, προσθέτοντας πως η Τουρκία και η τ/κ πλευρά στηρίζουν μια δίκαιη και μόνιμη λύση. “Προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε τις προσπάθειές μας. Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι αυτή τη χρονιά να ιδρυθεί ένας νέος συνεταιρισμός στον οποίο να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Είναι όρος να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό με τρόπο ώστε να διασφαλιστούν να δικαιώματα και η ασφάλεια της τ/κ πλευράς. Μετά από μια πιθανή λύση θα αναδειχθεί η πραγματική δυναμική της Κύπρου και θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εργασίας περιφερειακών διαστάσεων, το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να επιδειχθεί πολιτική κατανόηση”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αν υπάρχει ειλικρινής θέληση για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει αυτή η στάση, η οποία είναι φυσιολογική και λογική, να επιδειχθεί καθαρά και συγκεκριμένα. “Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί με στόχο να επιτευχθεί σταθερότητα και γαλήνη στο νησί και την περιοχή. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση έγινε σε αυτό το πλαίσιο”, ανέφερε.
 
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα συνεχίσουν με όλη τους τη δύναμη για να μετατρέψουν το 2016 σε χρονιά ειρήνης. Όπως είπε, η συνάντηση ήταν πολύ ωφέλιμη και θα συνεχίσουν να έχουν στενή επαφή και από δω και πέρα. “Η τ/κ πλευρά έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο. Αυτό το έχω επαναλάβει πολλές φορές. Ή θα φτάσουμε σε λύση πριν βγει το 2016 ή θα κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μετά την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Φεβρουαρίου (σημ. τις προεδρικές εκλογές) στο νότο. Παρά τις προειδοποιήσεις που πάντοτε κάνουμε, θα πυροδοτηθούν νέες εντάσεις στο πεδίο που έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ. Η λογική οδός είναι να τερματιστεί αυτή η ιστορία πριν τελειώσει το 2016. Δεν πρέπει το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο να αποτελέσει αιτία έντασης. Το λογικό είναι να υπάρξει νέα συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το μέλλον της Τουρκίας και το δικό μας είναι η ειρήνη, η γαλήνη. Γι` αυτό προσπαθούμε. Για μας είναι σημαντικό να αισθανόμαστε τη στήριξή σας”, ανέφερε.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως όταν δεν υπάρχει ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, συμφωνία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. “Σε μια συμφωνία που θα υπάρξουν αυτά τα τρία βασικά στοιχεία, εμείς θα συμμετέχουμε. Με τη δική σας στήριξη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον”, πρόσθεσε.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσουν τη στήριξη που έδωσαν οι Τ/κ στην Τουρκία με τη συγκέντρωσή τους στις 5 Αυγούστου εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την αλληλεγγύη των Τ/κ, λέγοντας ότι ο αγώνας του τουρκικού λαού κατά του πραξικοπήματος είναι ένα έπος. “Η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος. Είναι ένα μέρος που υπάρχουν πολλά κουτσομπολιά. Δεν θέλουμε να κατηγορηθούν αθώοι άνθρωποι, ούτε κι εσείς εδώ θέλετε”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029