Η κακή νοοτροπία Κυπρίων αιτία για τα αδέσποτα λένε οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Στη μη ορθή και μη πιστή εφαρμογή του Περί Σκύλων Νόμου καθώς και στην κακή νοοτροπία των Κυπρίων εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος με το μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης.
 
Με αφορμή ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων ότι περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες σκύλοι, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων και κουταβιών, εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην ελεύθερη Κύπρο, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον κ. Πίπη ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να καταμετρήσουν τον αριθμό αυτό.
 
Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πίπης είπε πως, με βάση τον Περί Σκύλων Νόμο, το θέμα των αδέσποτων σκύλων είναι στην αρμοδιότητα των Τοπικών Αρχών, δηλαδή τους Δήμους και τις Κοινότητες. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το πρόβλημα προκύπτει από τη νοοτροπία που έχουμε ως λαός και δεν οφείλεται στην από μέρους των Τοπικών Αρχών και των κυβερνητικών υπηρεσιών μη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.
 
Σε παρατήρηση ότι η νοοτροπία μπορεί να αλλάξει με την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ο κ. Πίπης είπε πως ο Περί Σκύλων Νόμος δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει από τις Τοπικές Αρχές. Επίσης, ανέφερε οι πολίτες που αποκτούν ένα σκύλο, μπορεί να τον παίρνουν στον κτηνίατρο ο οποίος του εμφυτεύει μεν το microchip, όμως τη συνέχεια δεν προσέρχονται - όπως οφείλουν με βάση το νόμο - για να εγγράψουν στο μητρώο εγγραφής σκύλων που τηρείται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

200 χιλιάδες σκύλοι εγκατελείπονται στην Κύπρο κάθε χρόνο


Όπως μας εξήγησε, η διαδικασία είναι πρώτα να εγγραφεί ο σκύλος στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και στη συνέχεια να τον δηλώσει στο Δήμο ή στην Κοινότητα του που θα εκδώσουν την άδεια κατοχής του ζώου. “Για πολλούς και διάφορους λόγους, πολλοί δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και επιλέγουν να μένουν μέχρι την τοποθέτηση του microchip από τον κτηνίατρο και αυτό αν θα το πράξουν”, είπε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό που έδωσε η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων για 200 χιλιάδες σκύλους που εγκαταλείπονται το χρόνο, ο κ. Πίπης είπε πως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να το γνωρίζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

 
Ευθύνη και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών λέει το Κόμμα για τα Ζωά
Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τον αριθμό των 200 χιλιάδων εγκαταλελειμμένων ζώων το χρόνο που δίνει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, είπε πως δεν είναι σε θέση να πει αν αυτός ευσταθεί και επισήμανε την ανάγκη στοιχειοθέτησης του αριθμού αυτού. Ο κ. Κυριάκου είπε πως αύξηση υπάρχει στον αριθμό των αδέσποτων σκύλων, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό έχει φτάσει και ποιες είναι οι αιτίες.
 
Ερωτηθείς πώς μπορούν να επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, ο κ. Κυριάκου είπε πως αρχικά πρέπει να γίνει μια έρευνα σχετικά με το πόσοι σκύλοι φιλοξενούνται στα καταφύγια ζώων τα τελευταία 4 χρόνια, μετά θα πρέπει να καταμετρηθούν οι εγγραφές σκύλων στους ιδιωτικούς κτηνιάτρους και να υπολογιστούν και οι εξαγωγές σκύλων στο εξωτερικό. Μόνο πέρσι, όπως είπε, 4 χιλιάδες σκύλοι υιοθετήθηκαν από ξένους στο εξωτερικό και φέτος ενδεχομένως ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.
 
Όσον αφορά τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, ο κ. Κυριάκου είπε πως από τη μια επικροτείται η πολύ καλή προσπάθεια κάποιων εθελοντών να εξασφαλίσουν στέγη σε σκύλους, από την άλλη όμως υπάρχουν και οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και κερδίζουν χρήματα από τη διαδικασία αυτή.
 
Ο κ. Κυριάκου τόνισε πως η ουσία του προβλήματος των αδέσποτων θα δοθεί σε ενημερωτική εκστρατεία του κόμματος με την ονομασία “μάτια ανοικτά”, στην οποία θα δοθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος και θα παρουσιαστούν οι λόγους στους οποίους οφείλεται η αύξηση των αδέσποτων σκύλων τα τελευταία 10 χρόνια.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα έκανε λόγο για την ευθύνη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, λέγοντας πως με βάση το Άρθρο 18 του Περί Ευημερίας των Ζώων Νόμου, είναι υποχρεωμένες να διεξάγουν προγράμματα για μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων όταν και εφόσον η αύξηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους και για τη δημόσια υγεία. Μεταξύ αυτών που μπορούν να γίνουν είναι οι στειρώσεις, οι επιθεωρήσεις σε υποστατικά και η ενημέρωση, ανέφερε.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Έρχεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από Δευτέρας-Στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα
Τα συνεχόμενα λάθη του Φειδία και οι συνέπειες της ψήφου-«Τολμηρή η κίνηση της συνέντευξη Τατάρ αλλά...»
Απαντά για τη διαμαρτυρία στο Στρόβολο το Τμήμα Πολεοδομίας-«Η είσοδος έχει ακυρωθεί βάσει σχεδιασμού»
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Αγίας Θεοδώρας και Αγίας Θεοδοσίας στο Στρόβολο
Τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Πατριαρχείο (pics)
Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Εισήγηση ΣΠΟΛΜΗΚ προς ΥΠΕΣ για απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής με πολεοδομική άδεια
Το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος 2025
Ξεκινά η αποδοχή αιτήσεων για έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ-Όλες οι λεπτομέρειες