Ιρανικό έδαφος διαθέσιμο στη Μόσχα για επιδρομές στη Συρία

Η Μόσχα χρησιμοποίησε χθες για πρώτη φορά το Ιράν ως βάση για τη διενέργεια αεροπορικών βομβαρδισμών κατά των Σύρων ανταρτών.
 
Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει τους όλο και πιο στενούς δεσμούς της Μόσχας με την Τεχεράνη τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev-22M3 και Sukhoi-34 χρησιμοποίησαν την ιρανική αεροπορική βάση Hamadan για να χτυπήσουν μια σειρά από στόχους στη Συρία.
 
Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί έδαφος άλλης χώρας, πέραν της Συρίας, για να εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς, από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εκστρατεία του για να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, πέρσι τον Σεπτέμβριο.
 
Πιστεύεται ότι είναι επίσης η πρώτη φορά που το Ιράν επιτρέπει σε ξένη δύναμη να χρησιμοποιήσει το έδαφός του για στρατιωτικές επιχειρήσεις, από την ισλαμική επανάσταση του 1979.
 
Η κίνηση αυτή του Ιράν θα ενισχύσει την εικόνα της Ρωσίας ως κεντρικού παίκτη στη Μέση Ανατολή και θα επιτρέψει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις να μειώσουν τους χρόνους των πτήσεων.
 
Η πώληση του πυραυλικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν, αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ τους, που δοκιμάζει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
 
Οι σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας έχουν ενισχυθεί μετά και την περσινή συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που του επέβαλαν τα ΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
 
Οι δύο χώρες στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ και συζητούν τακτικά το στρατιωτικό σχεδιασμό για τη Συρία, όπου το Ιράν παρέχει επίγειες δυνάμεις που συνεργάζονται με τους τοπικούς συμμάχους, ενώ η Ρωσία συμμετέχει με αεροπορικές δυνάμεις.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες