Στην Τουρκία ο Ακιντζί

Στις 18:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό στην Άγκυρα η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο κ. Ακιντζί μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα χθες βράδυ, συνοδευόμενος από τη διαπραγματευτική του ομάδα, για να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, όπως ο ίδιος δήλωσε αναχωρώντας από τα κατεχόμενα.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης στις 14:00 θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αυτή την ώρα συναντάται με τον Αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Στις 11:30 θα επισκεφθεί το κτίριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που βομβαρδίστηκε τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, και αμέσως μετά, στις 12:30, το κτίριο των Ειδικών Δυνάμεων. Ο κ. Ακιντζί αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο στις 19:30.
 
"Χρειάζονται ψύχραιμες προσεγγίσεις"
 
Αναχωρώντας χθες βράδυ από τα κατεχόμενα, ο Ακιντζί δήλωσε πως χρειάζονται ψύχραιμες προσεγγίσεις αυτό το διάστημα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια ενωμένη ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους και θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια.
 
Είπε ακόμη ότι η συνάντησή του σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο πραγματοποιείται κατόπιν δικού του αιτήματος και θα αφορά το θέμα των εγγυήσεων.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αναμένουν πως η ε/κ πλευρά το τελευταίο τετράμηνο του 2016 θα αφήσει στην άκρη δηλώσεις τύπου “δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις”, “αν δεν επιστραφεί το τάδε μέρος δεν μπορεί να υπάρξει λύση”, “το φυσικό αέριο είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, κανείς δεν μπορεί να επέμβει”.
 
Αυτές οι δηλώσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν τίποτε άλλο παρά να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, πρόσθεσε. “Χρειαζόμαστε αυτό το διάστημα ψύχραιμες προσεγγίσεις. Σε μια περίοδο με τόσες δυσκολίες, σε μια περιοχή όπου έχουμε πνιγεί στο αίμα και στα δάκρυα, είναι εφικτή μια διζωνική, δικοινοτική ενωμένη ομοσπονδιακή δομή, προστατεύοντας και οι δύο πλευρές στην Κύπρο τα δικαιώματά τους, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπου θα μπορούμε να ζούμε με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Αρκεί να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια λογική και ρεαλιστική γραμμή”.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι επόμενοι μήνες θα μας δείξουν εάν μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο σε λογικό και “νούσιμο” πλαίσιο. “Δική μου ευχή είναι να την βρούμε”. Οι επόμενες επτά συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, είπε, θα είναι μια δεύτερη εντατικοποιημένη φάση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια σημαντική περίοδο, αμέσως πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία με την Άγκυρα.
 
Τη συνάντηση, ανέφερε, ζήτησε ο ίδιος επειδή πλέον ήρθε η σειρά των πιο σημαντικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, έχουν στενό διάλογο και δεσμούς ιστορικούς και πολιτιστικούς. “Πλέον σε μια περίοδο που το θέμα των εγγυήσεων ήρθε σιγά-σιγά στην ατζέντα, ήταν μια σοβαρή ανάγκη να μεταφέρουμε σε ένα νέο επίπεδο των διάλογό μας μαζί τους, να κάνουμε μια πιο λεπτομερή συνάντηση. Σίγουρα μια συνάντηση συντονισμού μαζί μας ήταν και ανάγκη της Τουρκίας. Εξάλλου, η εργασία προϋπήρχε, τώρα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο. Χωρίς αμφιβολία η συνάντησή μας με τον κ. Ερντογάν θα είναι μια νέα συμβολή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού”.
 
Θα βρει, συμπλήρωσε, και την ευκαιρία να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και για τους νεκρούς της απόπειρας πραξικοπήματος και να επαναλάβει την αλληλεγγύη και τη στήριξη του τ/κ “λαού” στη Δημοκρατία.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη γενιά του, σημειώνοντας ότι “ίσως σας έχω κουράσει με αυτό, αλλά αυτό πιστεύω και ήθελα να το επαναλάβω ακόμη μια φορά. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της γενιάς μου. Ενδεχομένως είναι μια τελευταία ευκαιρία για μια ζωή στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης. Από την άποψη του να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε αυτό στον καλύτερο βαθμό, οι επόμενες επτά συναντήσεις μας (με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) και οι μετέπειτα 3-4 μήνες, είναι πολύ σημαντικοί”. Εάν μπούμε στο 2017, συμπλήρωσε, θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και το κλίμα θα είναι πολύ διαφορετικό. Θα αλλάξει, πρόσθεσε, ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, και “η ε/κ διοίκηση” - όπως ανέφερε - “εάν δεν ακούσει τις προειδοποιήσεις μου θα αρχίσει γεωτρήσεις στη θάλασσα”. Γι` αυτό, εκτίμησε, εάν δεν υπάρξει ευκαιρία το επόμενο διάστημα μέχρι το 2017, “θα γίνουμε μάρτυρες του κλεισίματος του παραθύρου ευκαιρίας”.
 
 

Δειτε Επισης

Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος