Νέα κριτήρια για υπολογιστές, έπιπλα και υποδήματα υιοθέτησε η Κομισιόν

Μία νέα σειρά οικολογικών κριτηρίων στο πλαίσιο του συστήματος οικολογικού σήματος της ΕΕ για υπολογιστές (notebooks και tablets), έπιπλα και υποδήματα, υιοθέτησε σήμερα η Κομισιόν.
 
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, για να είναι επιλέξιμοι για το οικολογικό σήμα της ΕΕ, οι κατασκευαστές υπολογιστών θα πρέπει να εξετάζουν την ενεργειακή απόδοση και τη δυνατότητα αναβάθμισης της συσκευής κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής, λαμβάνοντας επίσης υπόψη πόσο εύκολο είναι να διαλύσει κανείς τη συσκευή, ώστε να γίνει ανάκτηση και ανακύκλωση των πόρων.
 
Στην περίπτωση των επίπλων, τα νέα κριτήρια απαιτούν από τους κατασκευαστές τη διεξαγωγή μιας πιο εμπεριστατωμένης αξιολόγησης του κύκλου ζωής, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στις επικίνδυνες ενώσεις και τα υπολείμματα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.
 
Η Κομισιόν αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων εργασίας, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης όσον αφορά τους όρους εργασίας που ισχύουν για τον τελικό χώρο συναρμολόγησης των υποδημάτων.
 
Η αναθεώρηση των κριτηρίων ισχύει για έξι έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης.
 
Οι κατασκευαστές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το οικολογικό σήμα της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρές απαιτήσεις που εστιάζουν στην περιβαλλοντική απόδοση του προϊόντος, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων και τις κοινωνικές πτυχές.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις και την Αλιεία Karmenu Vella: "Το οικολογικό σήμα της ΕΕ προωθεί τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια κυκλική οικονομία, υποστηρίζοντας την αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση. Χάρη σε διαφανή οικολογικά κριτήρια, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα των προϊόντων. Ομοίως, το οικολογικό σήμα ανταμείβει τους κατασκευαστές που επιλέγουν να σχεδιάσουν προϊόντα που είναι ανθεκτικά και επισκευάσιμα, με έμφαση στην καινοτομία και την εξοικονόμηση πόρων”.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών