Είδε τον Γιλντιρίμ ο Ακιντζί στην Άγκυρα

Χωρίς δηλώσεις και κεκλεισμένων των θυρών ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και της διαπραγματευτικής του ομάδας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, παρών ήταν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Ακιντζί- Ερντογάν για το Κυπριακό και τις εγγυήσεις, που ήταν και ο λόγος της επίσκεψης του Τ/κ ηγέτη στην Άγκυρα, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοίξει το τουρκικό ΓΕΣ. Το πρωί ο Τ/κ ηγέτης και η αντιπροσωπεία του επισκέφθηκαν την τουρκική Εθνοσυνέλευση και το τμήμα Ειδικών Δυνάμεων της Ασφάλειας στην Άγκυρα, τα οποία βομβαρδίστηκαν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Ο τουρκικός λαός, προτάσσοντας το στήθος του στα τανκ, δίδοντας την ψυχή του και χύνοντας το αίμα του, στήριξε τη Δημοκρατία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά την επίσκεψή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και πρόσθεσε ότι “ο τ/κ λαός το παρακολούθησε με περηφάνια. Ας μην υπάρξει ξανά αυτός ο πόνος”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σώματος, Ακίφ Χαμζάτσεμπί, ο κ. Ακιντζί είδε το βομβαρδισμένο μέρος του κτιρίου και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το Κυπριακό, που διέρχεται μιας σημαντικής περιόδου, είναι ο πραγματικός στόχος της επίσκεψής του. Σημείωσε ότι πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα υπάρξουν επτά κρίσιμης συναντήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, γι` αυτό υπήρξε απαραίτητη η διαβούλευση στο υψηλότερο επίπεδο με την Τουρκία.

Ο άλλος στόχος της επίσκεψής του, πρόσθεσε, είναι να μεταφέρει τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία για τα όσα έζησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων. Υπενθύμισε ότι ο τ/κ “λαός” από τη νύχτα της 15ης Ιουλίου καταδίκασε το πραξικόπημα και ο ίδιος μαζί με την ομάδα του παρέμειναν μέχρι το πρωί για να δηλώσουν ανοικτά την υποστήριξή τους στη Δημοκρατία και την πολιτική διοίκηση, αυτούς που εξέλεξε ο λαός.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποδείχθηκε πως η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποτελεί την “κυριαρχία του έθνους, την εξουσία του λαού” και σημείωσε ότι οι Βουλευτές έδωσαν ένα μεγάλο τεστ Δημοκρατίας και γι` αυτό τους συνεχάρη.

Ερωτηθείς για τυχόν δραστηριότητες της οργάνωσης του Φετουλλάχ Γκιουλέν ΦΕΤΟ στο ψευδοκράτος και εάν υπάρχει κάποια επιχείρηση εντοπισμού μελών και δραστηριοτήτων της στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι στα κράτη δικαίου όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πληροφορία, έγγραφο ή στοιχείο που αφορά το ψευδοκράτος, ως “κράτος” δικαίου, θα πράξει αδιαμφισβήτητα ό,τι πρέπει, σημείωσε. “Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή. Δεν τίθεται θέμα να υπάρξει οποιοσδήποτε δισταγμός. Το σημαντικό είναι, περιόδους όπως αυτή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Εάν ένα κράτος δικαίου, χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση αποδίδει σε έναν αθώο άνθρωπο ένα αδίκημα, δεν είναι μόνο αυτόν τον άνθρωπο, αλλά στους δικούς του κανόνες και την έννοια του δημοκρατικού κράτους δικαίου που προκαλεί ζημιά. Αυτές οι μέρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Τέτοιες περιόδους οι διαβολές δεν χρειάζονται. Το είπα και στην Κύπρο, το επαναλαμβάνω και εδώ”.

Ο Ακίφ Χαμτζατσιεμπί ανέφερε ότι φάνηκε ολοκάθαρα για ακόμη μια φορά ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι το έθνος και ότι “απέναντι στους συμπατριώτες μας που πιστεύουν στη Δημοκρατία δεν μπορεί να σταθεί κανένα τανκ, σφαίρα, τουφέκι, όπλο, αεροπλάνο ή βόμβες”. Η 15η Ιουλίου και η ενότητα που επιδείχθηκε στη συγκέντρωση στο Γενίκαπι, πρόσθεσε, έδωσαν την ευκαιρία για νέα αρχή για την Τουρκία.


Εξάλλου επισκεπτόμενος το τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας στην Άγκυρα και ερωτηθείς και πάλι για τη δραστηριότητα της ΦΕΤΟ στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε δεν έχει εξακριβωθεί οτιδήποτε μέχρι στιγμής και ευχήθηκε να μην υπάρξει σύνδεσμος της ΦΕΤΟ στο ψευδοκράτος. “Αλλά εάν υπάρξει κάτι, θα γίνουν τα απαραίτητα. Κανείς να μην έχει αμφιβολία γι` αυτό”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Ασφάλειας, Τζελαλεττίν Λεκεσίζ και τον Πρόεδρο του τμήματος Ειδικών Δυνάμεων, Τουράν Ακσοϊ.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ σύμφωνα με τις οποίες ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία και είπε πως θα συνεχίσει να είναι ένα κράτος δικαίου με λαϊκό, κοινωνικό χαρακτήρα. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είπε, η Τουρκία απέστειλε στις ΗΠΑ τους φακέλους που χρειάζονταν και ευχήθηκε να γίνουν τα απαραίτητα όπως προβλέπει το δίκαιο. Ένα τέτοιο βαρύ αδίκημα δεν μπορεί να μείνει χωρίς τιμωρία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι βασικός κανόνας είναι οι ποινές να αποδοθούν με βάση τους κανόνες δικαίου ενός κράτους δικαίου.

Η τουρκική αστυνομία πιστεύει στο κράτος δικαίου και αυτό υπερασπίστηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου απέναντι στους πραξικοπηματίες σε 81 επαρχίες της χώρας, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας. Υπενθύμισε ότι 50 αστυνομικοί έχασαν εκείνο το βράδυ τη ζωή τους σε δύο διαφορετικούς βομβαρδισμούς.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό