Η NSA θύμα πειρατείας από χάκερ;
21:03 - 17 Αυγούστου 2016
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ, το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της οποίας αποκαλύφθηκε από τον πρώην σύμβουλό της Έντουαρντ Σνόουντεν, φαίνεται ότι έπεσε και η ίδια θύμα κυβερνοπειρατείας.
Μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ, η οποία αυτοαποκαλείται Shadow Brokers, ανήρτησε στο διαδίκτυο κώδικα που μοιάζει να ανήκει σε προγράμματα που είχαν στόχο να παραβιάζουν τα τείχη προστασίας (firewalls) των κυβερνήσεων διαφόρων κρατών που θεωρούνται αντίπαλα των ΗΠΑ, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, αλλά και χώρες που θεωρούνται εχθρικές, όπως το Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς οι οποίοι ερωτήθηκαν από τις εφημερίδες New York Times και Washington Post.
Μέχρι στιγμής η NSA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι χάκερ αυτοί ανήρτησαν δύο φακέλους, ο ένας εκ των οποίων είναι ελεύθερα προσβάσιμος και ο δεύτερος κρυπτογραφημένος. Ανέφεραν ότι θα δώσουν περισσότερα στοιχεία με αντάλλαγμα 1 εκατομμύριο bitcoin, το ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα bitcoin είχε νωρίτερα σήμερα αξία περίπου 575 δολαρίων.
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κώδικας αυτός δεν θα μπορούσε να έχει αντιγραφεί παρά μόνο με μια εισβολή στους εξυπηρετητές (servers) της NSA.
Ένας πρώην υπάλληλος της NSA, ο οποίος εργαζόταν σε μια Διεύθυνση αρμόδια για τις παρεισφρήσεις σε συστήματα ξένων κρατών και φέρει το όνομα Tailored Access Operations, εκτίμησε πως τα δεδομένα αυτά είναι αυθεντικά. Πάντως, σημειώνεται στο δημοσίευμα των Τάιμς, ο κώδικας αυτός χρονολογείται από το 2013 και δεν προέρχεται από το αρχείο του Σνόουντεν. Ο κώδικας αυτός αποτελεί "τα κλειδιά του βασιλείου, χωρίς ούτε σκιά αμφιβολίας", είπε στην Ουάσινγκτον
Ποστ, κρίνοντας πως η δημοσιοποίησή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο "την ασφάλεια κυβερνητικών και ιδιωτικών δικτύων εδώ και στον υπόλοιπο κόσμο".
Ο Έτουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το 2013 το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της NSA και έκτοτε ζει στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί άσυλο, σχολίασε τη δημοσιοποίηση του κώδικα αυτού στο Twitter, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρχει ρωσική εμπλοκή. Ο ίδιος έκανε την υπόθεση πως πρόκειται για μια προειδοποίηση, η οποία σχετίζεται περισσότερο με τη διπλωματία, παρά με την κατασκοπεία. Η Μόσχα πιθανόν αντιδρά, κατά τον Σνόουντεν, στο γεγονός ότι κατηγορήθηκε πως βρισκόταν πίσω από την πειρατεία σε υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο ιστότοπος WikiLeaks - που δημοσίευσε τα χιλιάδες μηνύματα που υπεκλάπησαν - διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αποκαλύψεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ