Σ. Κασίνης: Το ενεργειακό μοντέλο του μέλλοντος

Με την παραγωγή φυσικού αερίου από την Αφροδίτη να τοποθετείται γύρω στο 2020 ο διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής σε θέματα ενέργειας, Kassinis Consulting και βουλευτής του ΔΗΣΥ Σόλων Κασίνης μας περιέγραψε το ιδανικό ενεργειακό μοντέλο για την Κύπρο, τονίζοντας την ιδιαίτερη έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
 
Όπως τόνισε, το χρονικό σημείο της παραγωγής φυσικού αερίου, σε ότι αφορά το «Αφροδίτη», τοποθετείται πλέον στο 2019 με 2020. «Πέραν των εξαγωγών, μάλλον προς την αγορά της Αιγύπτου, αναμένεται και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και για τη βιομηχανία πετροχημικών, όπως για παράδειγμα η παραγωγή μεθανόλης κτλ.», πρόσθεσε. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανία πετροχημικών, μια νέα, υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία που θα βασίζεται στο φυσικό αέριο, μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα, να προσελκύει επενδυτές και να κτίσει ισχυρές, μακρόχρονες διεθνείς συμμαχίες, με προφανείς ευεργετικές συνέπειες στην εξωτερική μας πολιτική.
 
Έπειτα, το φυσικό αέριο μπορεί σταδιακά να αρχίσει να εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς, όπως στην αυτοκίνηση, στον οικιακό τομέα, στο γεωργικό τομέα και αλλού. «Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να δοθεί επίσης έμφαση προς ένα αναβαθμισμένο ρόλο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Κασίνης επεσήμανε πως συνεχής μας στόχος πρέπει να είναι η αναπτυξιακή μας προοπτική μέσα από την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων και ειδικά των υδρογονανθράκων. «Με τη σωστή αξιοποίησή του, το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους της ενέργειας σε πολλούς τομείς. Επίσης, το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων και να κτίσει ισχυρές, μακρόχρονες διεθνείς συμμαχίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Τα βήματά μας από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρα: Πρώτο, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες παραγωγής του φυσικού αερίου. Δεύτερο, να οργανώσουμε τις διαδικασίες εξαγωγής του. Τρίτο, να σχεδιάσουμε τους τρόπους απορρόφησής του στην εγχώρια αγορά.
 
«Επιπρόσθετα, πρέπει να σχεδιάσουμε από την αρχή μια νέα ενεργειακή πολιτική με όφελος για τον πολίτη, εντάσσοντας στο πλάνο μας και τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας και ρυθμίζοντας παράλληλα το θέμα των τιμών στα καύσιμα. Αναπτύσσοντας τα πιο πάνω, πρέπει άμεσα να τροχιοδρομηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη» και την παραγωγή φυσικού αερίου το συντομότερο, για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές, καθώς και για χρήση στην εγχώρια αγορά και τις βιομηχανίες στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι στο άμεσο μέλλον το φυσικό αέριο πρέπει να αξιοποιηθεί για την παραγωγή μεθανόλης, αλλά και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μακροπρόθεσμα να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανίες, στα νοικοκυριά και στις μεταφορές.
 
Τέλος, ανέφερε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει μια γερή βάση για λύση του Κυπριακού, αλλά και μια πολύτιμη πλατφόρμα βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, το «θεμέλιο λίθο» για την οριστική θωράκιση της χώρας μας από οικονομική ή άλλη κρίση.