Δεν νοείται λύση με εγγυήσεις και χωρίς επιστροφή της Μόρφου

Στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά ο Δήμαρχος Μόρφου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οργανωμένα σύνολα και εκπρόσωποι κομμάτων, για επίδοση ψηφισμάτων με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την κατάληψη της κωμόπολης από τους Τούρκους.
 
Στο ψήφισμα οι Μορφίτες ζητούν από τα ΗΕ και την ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
 
Η Κύπρος, αναφέρεται, θα πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα. Στο ψήφισμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως η λύση δεν πρέπει να δίνει σε οποιαδήποτε χώρα το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων.
 
Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την επίδοση ψηφίσματος στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας δήλωσε πως με την επίδοση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας στέλλεται ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Μόρφου είναι εκεί πίσω από το συρματόπλεγμα του αίσχους και της ντροπής και μας προσμένει.
 
“Εμείς διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής, στέλνουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος και αναπόσπαστο κομμάτι, ότι δεν θα λιγοψυχήσουμε και δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, η Κύπρος είναι πλήρες μέρος της ΕΕ και του ΟΗΕ και γι' αυτό και δεν χρειάζεται εγγυήσεις από καμία ξένη χώρα και κυρίως από την Τουρκία”, ανέφερε.
 
Ο κ. Πίττας τόνισε ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και απλά και μόνο αυτοί που τις σκέφτονται, ή που πραγματεύονται σχέδια για ξένες εγγυήσεις, προσβάλλουν την Ευρώπη και τον ΟΗΕ.
 
“Εμείς περισσότερο από κάθε άλλο προσδοκούμε στη λύση, αγωνιζόμαστε για αυτή αλλά όχι για την οποιαδήποτε λύση, να είναι μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, θέλουμε μια λύση που να επαναφέρει την ηρεμία, τη γαλήνη και την ασφάλεια σε αυτό το τόπο”, ανέφερε ο Δήμαρχος.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με Παπακωνσταντίνου η Ελεγκτική-«Έτοιμοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο»
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν
Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος