Χ. Θεοπέμπτου: Έτσι θα μειώσουμε τα δυστυχήματα σε κατοικημένες περιοχές

Την περαιτέρω υιοθέτηση συστημάτων επιβράδυνσης ταχύτητας οχημάτων (traffic calming), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και την «υποβολή» στους οδηγούς να πηγαίνουν με χαμηλότερες ταχύτητες εντός κατοικημένων περιοχών, εισηγείται ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
 

 
Ο κ. Θεοπέμπτου εστιάζει στο εξής παράλογο που επικρατεί στην Κύπρο: Κατασκευάζουμε αστικούς δρόμους , στους οποίους άνετα οι οδηγοί μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, βάζοντας όμως  όριο ταχύτητας μόλις τα 50 ή 60 χιλιόμετρα. «Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ εύκολο για έναν οδηγό να ξεφύγει κατά πολύ από το καθορισμένο όριο ταχύτητας», ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων, επισημαίνοντας την  ανάγκη υιοθέτησης, πέραν των γνωστών κυρτωμάτων στο οδόστρωμα, και άλλων μέτρων, τα οποία με φυσικό τρόπο θα αναγκάζουν τους οδηγούς να ελαττώνουν ταχύτητα.
 
 
 
Μεταξύ άλλων, σημείωσε, το Τμήμα Οδικών Έργων θα μπορούσε εντός κατοικημένων περιοχών να κατασκευάσει δρόμους με ζικ ζακ, τεχνητά στενώματα, μικρές κεντρικές νησίδες, μικρούς κυκλικούς κόμβους κ.α. «Πρόκειται για μέτρα κατευνασμού της ταχύτητας, το κάθε ένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γι αυτό θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των μέτρων που θα εφαρμοστούν για κάθε περίπτωση», τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου.
 

 
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι και σε άλλες χώρες τα μέτρα αυτά  εφαρμόστηκαν και σε υφιστάμενους δρόμους, σημειώνοντας ότι το κόστος τους είναι πολύ μικρό.  Τόνισε, παράλληλα, ότι ο μοντέρνος αυτός τρόπος κατασκευής δρόμων, πρέπει να λαμβάνεται πλέον εξ αρχής υπόψην, κατά τη διάρκεια σχεδιασμού ενός νέου δρόμου.  

 
Η καινούρια αυτή φιλοσοφία, περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ασφαλών ποδηλατοδρόμων. Η μη ύπαρξη σε μεγάλο βαθμό, ποδηλατοδρόμων στην Κύπρο και η φιλοσοφία της οδήγησης ποδηλάτου στην άκρη των δρόμων, μαζί με τα αυτοκίνητα, αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη συνήθεια.
 
 
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση