«Ακραίο κράτος» η Τουρκία για την Γερμανία – Στα άκρα οι σχέσεις των δύο χωρών
21:59 - 16 Αυγούστου 2016
Σαν βόμβα έχει σκάσει στη Γερμανία η αποκάλυψη του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, σύμφωνα με την οποία, σε επίσημο και διαβαθμισμένο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου εσωτερικών, η Τουρκία θεωρείται καθεστώς που που υποστηρίζει ακραίες ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή.
Η αποκάλυψη που αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση γενικότερα, έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Αγκυρας με την τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε ένταση, με την κυβέρνηση Ερντογάν να αρνείται να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της - παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει να το πράξει- και να απειλεί ότι θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία για τους πρόσφυγες αν δεν πάριε σε αντάλλαγμα την άρση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες.
Το έγγραφο αυτό είχε παραλήπτη το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία και σε αυτό η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να παραδέχεται ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέχει οπλισμό σε οργανώσεις που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Την ίδια πληροφορία είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν αρκετοί τούρκοι δημοσιογράφοι με αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και να διωχθούν, με την κατηγορία της προδοσίας.
«Ειδικά μετά το 2011 ως αποτέλεσμα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία, αυτή η χώρα έχει γίνει κεντρική πλατφόρμα δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή» αναφέρει το έγγραφο που μετέδωσε το ARD.
Επίσης σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχος που επικαλούνται το έγγραφο, ο Ερντογάν έχει την ίδια «ιδεολογική προσέγγιση» με τη μουσουλμανική αδελφότητα στην Αίγυπτο και είχε μάλιστα ασκήσει κριτική στον νυν πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι που ανέτρεψε το 2013 τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι.
Οι γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ότι ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει στην Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας εκλεγεί δημοκρατικά. Αλλωστε στο παρελθόν ο τουρκος πρόεδρος είχε δηλώσει στον αμερικανό δημοσιογράφο Τσάρλι Ρόουζ: «Δεν θεωρώ ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ειναι ένα αντιστασιακό κίνημα που προσπαθεί να υπερασπιστεί την χώρα που τελεί υπό κατοχή».
Ωστόσο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. θεωρούν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αντίθετα η Νορβηγία, η Ελβετία και η Βραζιλία δεν την έχουν εντάξει στις λίστες των ακραίων ομάδων.
Πηγή: The Toc