100 Χρόνια πίσω. Τι έγραφαν οι εφημερίδες τον Αυγουστο του 1916 (Φώτο)
09:27 - 15 Αυγούστου 2016

«Αμοιβή £3 εις όντινα ήθελε μη δώσει πληροφορίας τοιαύτας, ώστε να ανακαλυφθεί ο κλέπτης.»
«Πανύγηρις Δευτεράς… εις τον Ιερόν ναόν της Χρυσοσπηλιωτίσσης.»
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα έγραφαν οι εφημερίδες τον Αυγούστο του 1916.
Στην Αγγλοκρατούμενη Κύπρο του 1916, η μόνη πηγή ενημέρωσης ήταν η εφημερίδες, και αυτές εκδίδονταν μόνο μια φορά την βδομάδα.
Οι ειδήσεις έφταναν στους αναγνώστες με καθυστέρηση πολλών ημερών ενώ δεν περιείχαν φωτογραφικό υλικό.
Κύρια γεγονότα που καταγράφονταν στις εφημερίδες τον Αύγουστο του 1916 ήταν οι εξελίξεις από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές λόγο θανάτου του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου ΄Β.
Εκτός αυτών ,μεγάλη εντύπωση προκαλούν και άλλα πολλά γραφόμενα. Είτε αυτά αφορούσαν αγγελίες, διαφημίσεις είτε επίκαιρες ειδήσεις.
Ποσό που για την εποχή εκείνη ήταν μεγάλο ενώ τώρα κανένα δεν συγκινούν τα 5 ευρώ.
Παρά την φτώχεια του 1916 το χιούμορ ποτέ δεν έχανε την αξία του. Έτσι η εφημερίδα φρόντιζε σε κάθε της έκδοσή να ψυχαγωγεί τους αναγνώστες.
Και για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Ρουσσώ στεκόταν κοντά σε μια λίμνη και σκεφτόταν για ώρες να πηδήξει στην λίμνη με σκοπό να αυτοκτονήσει. Ένας φίλος του ο Διδίρωτος τον ρωτάει ευθέως γιατί δεν το κάνει;
Και ο Ρουσσώ έχοντας τα χαμένα από την ερώτηση του φίλου του, απαντάει ότι δεν πηδάει επειδή έβαλε το χέρι του στο νερό και ήταν παγωμένο.
Η επιτροπή της εκκλησίας ανακοινώνει ότι ο δρόμος που οδηγεί στον ναό μεγάλωσε και επισκευάστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει όσο καλύτερα γίνεται τους επισκέπτες.
«ΑΓΡΟΣ, 24 Αυγούστου 1916. Η φετινή γεωργία εν Πιτσιλιά γενικώς δεν είναι ικανοποιητική... και πολλών αμπελώνων σταφύλαι εκάησαν ένεκα της υπερβολικής ζέστης»
Σίγουρα σύντομο δεν θα ήταν το ταξίδι αυτών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Αμερική με πλοίο.
Ωστόσο για τα σημερινά δεδομένα η τιμή είναι πολύ ελκυστική!
«Οικτρόν Θάνατον Οδυσσευς Αντζουλή, ετών 35, το παρελθόν Σάββατον, καθ ον χρόνον κατεγίνετο περί την διόρθωσιν του αξόνος του αλακατιού του.»
Το αλακάτιν, γνωστό και ως μαγγανοπήγαδο, ήταν μηχάνημα που αντλούσε νερό από λάκκο (ανακατώλακκο), για το πότισμα κυρίως των περιβολιών.
Όπως βλέπετε τα δυστυχήματα τους δεν προέρχονταν από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες αλλά εξαιτίας του αλακατιού, από πτώση από το κάρο και επίσης όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω, από πνιγμούς μέσα στα πηγάδια που είχαν σχεδόν όλοι ,για άντληση νερού.
«Ο οκταετής παις Δημήτριος Κωστή απολεύσεις από του Σαββάτου και αναζητούμενος ευρέθη την νύκτα της Κυριακής πνιγμένος εντός μεγάλου φρέατος με αλακάτι.»
Σε κάθε έκδοση εφημερίδας υπήρχε ο κατάλογος των τιμών από τα εγχώρια προϊόντα.
Η τιμές ήταν σε γρόσια και η μονάδα μέτρησης η οκά και κάποιες φορές το κιλό.
Για την ιστορία η Κυπριακή λίρα υποδιαιρούνταν σε 20 σελίνια και κάθε σελίνι σε 9 γρόσια.
Η οκά αντιστοιχούσε περίπου σε 1280 γραμμάρια ενώ το κιλό όπως και σήμερα είναι στα 1000 γραμμάρια.
Δηλαδή μια οκά κουκιά ξηρά ήταν περίπου 2 σεντ της λίρας και σε ευρώ 3,4 σεντ. Εν αντιθέσει, σήμερα τα κουκιά κυμαίνονται γύρω στα τρία ευρώ το κιλό.
Σίγουρα δεν θα έλειπαν από τις εφημερίδες τα νέα από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διεθνής ειδήσεις έφταναν στην Κύπρο με τηλεγραφήματα.
Την εποχή αυτή ο πόλεμος ονομάστηκε «Ο Μεγάλος Πόλεμος» ενώ η εφημερίδα τον ονομάζει Ευρωπαϊκό Πόλεμο αφού εξελισσόταν στα εδάφη της Ευρώπης.
Πάει καιρός που η Τράπεζα Κύπρου έδινε επιτόκια 2-5 %.
Σήμερα αρχίζουν πιο κάτω από 1% και φτάνουν μάξιμουμ το2%.
Σύμφωνα με προκήρυξη οι πολίτες δικαιούνταν να κρατούν πιστόλια μέχρι το τέλους του Παγκόσμιου Πολέμου φτάνει να πλήρωναν τα καθορισμένα τέλη.
Αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα να έχουμε έλλειψη κρέατος.
Να όμως που πριν από 100 εκατό χρόνια το κρέας ήταν είδος πολυτελείας.
Ακριβή η αγορά του και ελάχιστες οι μέρες τον χρόνο που το μαγείρευαν στο σπίτι.
Η Ε.Ε. με απόφαση της το 1997 απαγόρευσε την διαφήμιση τσιγάρων.
Οι υποψήφιοι για τις Επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1916 όπως εμφανίζονταν στις εφημερίδες του Αυγούστου.
Μετέπειτα υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξελέγχτηκε ο Κύριλλος Γ΄ γνωστός ως Κριλλούι λόγω το μικρού μεγέθους του.
«Εις χρυσόν 1940 λιραι εις διάφορα μικρά σακκίδια ως και μετοχαι της εθνικής Τραπέζης, αξίας 720 και πλέον λιρών.»
Μερικά από αυτά που βρέθηκαν στο δωμάτιο του θανόντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Β΄.
Περιουσία που θεωρείτο πάρα πολύ μεγάλη κατά το 1916.
Σήμερα μια λίρα χρυσή πωλείται ανάλογα με το βάρος της και τα καράτια χρυσού.
Μια συνηθισμένη χρυσή λίρα στοιχίζει περίπου 300 ευρώ.