Τέσσερις επικίνδυνες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Είναι εύκολο να εντοπίσουμε το χαλασμένο γάλα από τη μυρωδιά του ή το τυρί που δεν είναι ασφαλές προς κατανάλωση από τη μούχλα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην επιφάνειά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούμε να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο που δεν έχει αλλοιωθεί ως προς την οσμή ή την όψη του.
 
Αρκετοί από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι ούτε έχουν διακριτή γεύση ή μυρωδιά, αναφέρει η Μίντι Κοστέλλο, η οποία εργάζεται για τον αμερικανικό οργανισμό δημόσιας υγείας και ασφάλειας NSF.

Στη gallery που ακολουθεί θα δείτε μερικές από τις τροφές που συνδέονται συχνότερα με περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης.


Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά ενδέχεται να κουβαλούν βακτήρια από το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται. Πρέπει λοιπόν να πλένονται καλά με άφθονο νερό πριν καταναλωθούν.


Τα αυγά είναι ένα από τα τρόφιμα που μολύνονται συχνότερα με σαλμονέλα. Να αποφεύγετε τα μελάτα αυγά, καθώς το ανεπαρκές μαγείρεμα βοηθά το βακτήριο να επιβιώσει.


Τόνος: Στο συγκεκριμένο ψάρι αναπτύσσεται μερικές φορές μια τοξίνη (σκομβοτοξίνη) όταν αρχίζει να χαλάει. Η συγκεκριμένη τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε επαρκή προστασία είναι η καλή συντήρηση του ψαριού μέχρι την κατανάλωση.


Η τομάτα μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα μέσω της ρίζας του φυτού. Πρέπει να πλένετε καλά τις τομάτες για περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν τις καταναλώσετε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης.


Πηγή: onmed
 

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό