Τέσσερις επικίνδυνες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Είναι εύκολο να εντοπίσουμε το χαλασμένο γάλα από τη μυρωδιά του ή το τυρί που δεν είναι ασφαλές προς κατανάλωση από τη μούχλα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην επιφάνειά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούμε να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο που δεν έχει αλλοιωθεί ως προς την οσμή ή την όψη του.
 
Αρκετοί από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι ούτε έχουν διακριτή γεύση ή μυρωδιά, αναφέρει η Μίντι Κοστέλλο, η οποία εργάζεται για τον αμερικανικό οργανισμό δημόσιας υγείας και ασφάλειας NSF.

Στη gallery που ακολουθεί θα δείτε μερικές από τις τροφές που συνδέονται συχνότερα με περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης.


Το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά ενδέχεται να κουβαλούν βακτήρια από το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται. Πρέπει λοιπόν να πλένονται καλά με άφθονο νερό πριν καταναλωθούν.


Τα αυγά είναι ένα από τα τρόφιμα που μολύνονται συχνότερα με σαλμονέλα. Να αποφεύγετε τα μελάτα αυγά, καθώς το ανεπαρκές μαγείρεμα βοηθά το βακτήριο να επιβιώσει.


Τόνος: Στο συγκεκριμένο ψάρι αναπτύσσεται μερικές φορές μια τοξίνη (σκομβοτοξίνη) όταν αρχίζει να χαλάει. Η συγκεκριμένη τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε επαρκή προστασία είναι η καλή συντήρηση του ψαριού μέχρι την κατανάλωση.


Η τομάτα μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα μέσω της ρίζας του φυτού. Πρέπει να πλένετε καλά τις τομάτες για περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν τις καταναλώσετε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης.


Πηγή: onmed
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα