Ιωνάς: Προσπάθεια για ολιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς της Αστυνομίας

Προσπάθεια όλων είναι η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς στην Αστυνομία, που θα πρέπει να γίνει με τη συλλογική συνεργασία και βοήθεια όλων των πολιτειακών θεσμών, της Βουλής ακόμα και της δικαστικής εξουσίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι, μετά το μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της "Ηλιος" που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, και ερωτηθείς για το θέμα της διαφθοράς στην Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε το πακέτο μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και ήδη ετοιμάζονται τα νομοσχέδια τα οποία θα υποβληθούν στα κόμματα για να ακούσουμε τις δικές τους απόψεις. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Αστυνομία, με τη διαχρονική και τη συνεχώς εντεινόμενη καταγραφή αυτού του προβλήματος, απαιτείται να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Για να επέλθουν όμως τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε ζητούμε να έχουμε τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων και στα πλαίσια αυτά έχουμε ετοιμάσει και ολοκληρώνεται η συμπλήρωση των νομοσχεδίων που θα σταλούν στα κόμματα για διαβούλευση, σε μια προσπάθεια να καταθέσει ο καθένας τις δικές του απόψεις έγκαιρα και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα το οποίο αφορά όλα τα κόμματα και ειδικότερα όλους τους πολιτειακούς θεσμούς».

Σε ερώτηση κατά πόσον στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι έτοιμα κάποια από τα νομοσχέδια, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να περάσουν και από νομοτεχνικό έλεγχο. Πρέπει πρώτα να γίνει η διαβούλευση με τα κόμματα, να περάσουμε από νομοτεχνικό έλεγχο και μετά να πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Αυτό που θα αναμένουμε, σημείωσε, είναι ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια με σκοπό να αρχίσει η διαβούλευση με τα κόμματα».

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι «προσπάθεια μας και επιβάλλεται να είναι, και αυτό είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους, η ολιστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με τη συλλογική συνεργασία και βοήθεια όλων, δηλαδή όλων των πολιτειακών θεσμών και της Βουλής και της δικαστικής εξουσίας ακόμα».

Ερωτηθείς για το θέμα της αστυνόμευσης στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας για αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών, ο κ. Νικολάου απάντησε πως «ήδη στην περιοχή σταθμεύει σκάφος της Λιμενικής το οποίο περιπολεί επί τακτικής βάσης όλη την περιοχή που εκτείνεται και η οποία πιθανόν να αποτελέσει χώρο διέλευσης μεταναστών. Μέχρι στιγμής τα μέτρα όπως εφαρμόζονται λειτουργούν αποτρεπτικά».

Σίγουρα, συνέχισε, «η προσπάθειά μας είναι η παρουσία της Λιμενικής να λειτουργήσει από τη μια να βοηθήσει στη διάσωση των μεταναστών, οι οποίοι μπορεί να διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο κατά την έλευσή τους και από την άλλη να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει την Ευρώπη, δηλαδή η παράνομη διακίνηση μεταναστών. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να διώκονται γιατί ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται κάποιοι συνάνθρωποι μας και έναντι αδρής αμοιβής προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις που ουσιαστικά συνιστούν εμπορία προσώπων».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο Υπουργός, «η παρουσία της Λιμενικής είναι για να συμβάλει στην δίωξη της παράνομης αυτής διακίνησης και της σύλληψης των προσώπων που τις οργανώνουν και εμπλέκονται σε αυτές».

Σε σχετική ερώτηση, ο Ιωνάς Νικολάου απάντησε πως από τις «πληροφορίες που έχουν έρθει κατά τη διέλευση του δεύτερου σκάφους που έφτασε στις ακτές του Κάτω Πύργου, έχουμε ενημερωθεί ότι πολύ πιθανόν να υπάρχουν γύρω στα 400 άτομα τα οποία οι διακινητές προγραμματίζουν να μεταφέρουν στην Κύπρο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό κρίναμε ότι δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο είχε συμβεί την πρώτη φορά, επρόκειτο για μια πολύ πιθανή οργανωμένη προσπάθεια που προγραμματίζετο να γίνει από τους διακινητές και έτσι λήφθηκαν τα αυστηρά αυτά μέτρα καθώς και άλλα που να μας επιτρέπουν έγκαιρα να έχουμε προειδοποίηση και επισήμανση των καραβιών που θα μεταφέρουν μετανάστες».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι μόνιμα τα μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή της Τηλλυρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε «πολύ πιθανόν να εξελιχθεί και να είναι και μόνιμη η παρουσία της Λιμενικής στο χώρο αυτό. Είναι ένα θέμα που αξιολογεί επιχειρησιακά η Αστυνομία και θα δουν και τις εγκαταστάσεις που θα μπορεί να δημιουργηθούν στην περιοχή για να υπάρχει μόνιμη παρουσία της Λιμενικής στη περιοχή του Πύργου».

Ωστόσο, σημείωσε αυτό «είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί οριστικά αφού γίνουν οι αξιολογήσεις από την Αστυνομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση