Τελικά υπάρχει και η “πορνογραφική” γυμναστική: Ποιοι και γιατί την προτιμούν

Τα τελευταία χρόνια σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την τεράστια στροφή πολλών ανθρώπων στη γυμναστική, που ενίοτε αγγίζει τα όρια της εμμονικής ενασχόλησης, και κατ' επέκταση με την επίδειξη του σώματός τους και της καλής φυσικής κατάστασής τους. Το 2014, ένας cultural commentator, o Mark Simpson, παρατηρώντας αυτό το σύγχρονο φαινόμενο συνόψισε αυτήν την τάση με τον όρο "spornsexual" (sports + sexual), τονίζοντας την "πορνογραφική" σχέση που έχουν αναπτύξει πολλοί νέοι άνδρες συγκεκριμένα με τη γυμναστική.
 
Οι spornsexuals είναι στην πραγματικότητα νεαροί άνδρες που πηγαίνουν πολύ συχνά στο γυμναστήριο και στη συνέχεια μοιράζονται στα social media αισθησιακές φωτογραφίες με το καλογυμνασμένο σώμα τους. Η Jamie Hakim, λέκτορας στο University of East Anglia και teaching fellow με αντικείμενο τις "Ψηφιακές Κοινωνίες" στο King's College του Λονδίνου, αφιέρωσε δύο χρόνια στο να ερευνήσει πώς αναδύθηκε αυτός ο τύπος άνδρα, στη Βρετανία συγκεκριμένα, και κατέληξε ότι θα πρέπει να το δούμε ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας στις ζωές των νέων ανθρώπων από το 2008 και μετά.
 
Αν και το ενδιαφέρον των media στράφηκε στο συγκεκριμένο φαινόμενο το 2014, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερβολική ενασχόληση των ανθρώπων με τα σπορ και οι ναρκισσιστικού τύπου αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Active People Survey, σχετικά με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε οποιοδήποτε είδους σπορ, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε μεταξύ του 2008 και 2014 στους άνδρες ηλικίας 16-25, οι οποίοι εντατικοποίησαν τις επισκέψεις τους στο γυμναστήριο. Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι το 2009 το περιοδικό Men's Health ξεπέρασε το GQ σε πωλήσεις και κατέκτησε τον τίτλο του best selling ανδρικού περιοδικού, ενώ το 2014, τα προϊόντα αθλητικής διατροφής αύξησαν τις πωλήσεις τους στα σούπερ μάρκετ κατά 40 τοις εκατό.
 
Όλα αυτά και πολλά ακόμη στοιχεία οδήγησαν την Hakim στο να συσχετίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης με την ανάδυση των "spornsexuals". Ιστορικά, λευκοί straight άνδρες της μεσαίας τάξης είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μυαλό τους, και όχι το σώμα τους, προκειμένου να αναδειχθούν στο δυτικό πολιτισμό - και προορίζονταν για υψηλά αμειβόμενες θέσεις. Σε αντίθεση με τις εθνοτικές μειονοτήτες, τις γυναίκες, την εργατική τάξη, τους τρανς και την queer κοινότητα οι οποίοι βασίζονταν κυρίως στο σώμα τους για να χτίσουν την επαγγελματική τους καριέρα, αφού προορίζονταν κυρίως για χειρονακτική, οικιακή ή ακόμα και για σεξουαλική εργασία.
 
Το να ανήκεις σε μία κοινωνική ομάδα της οποίας οι αξίες ορίζονται μέσα από το σώμα είναι γενικά ένα σημάδι υποταγής, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί νέοι άνδρες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να δίνουν τόση προσοχή στο σώμα τους με τρόπους όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω. Σε ένα οικονομικό πλαίσιο στο οποίο η ευκαιρία για τους νέους άνδρες να κατακτήσουν υψηλόβαθμες θέσεις και μεγάλους μισθούς μοιάζει πλέον ακατόρθωτη πολλοί έχουν στραφεί στην ενασχόληση και την ανάδειξη του σώματός τους ώστε να αισθάνονται πολύτιμοι.
 
Μια σταθερή δουλειά, ένα σπίτι και η αγορά φανταχτερών καταναλωτικών αγαθών ήταν για πολλά χρόνια σύμβολα αρρενωπότητας, πλέον όμως τη  θέση τους έχουν αρχίσει να παίρνουν ημίγυμνες φωτογραφίες με μυώδεις ώμους και πλάτες στο Instagram και στο Facebook.
 
 
ΠΗΓΗ: news247.gr
 

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό