Αυτές θα είναι οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτό το διάστημα οι διαβουλεύσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνου Πετρίδη με φορείς του τουρισμού και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή, το επόμενο διάστημα, του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για μετατροπή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) σε Υφυπουργείο Τουρισμού. Μια εξέλιξη, με την οποία, η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα και να φέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα του τουρισμού, με βασικό στόχο την δυνατότητα υιοθέτησης πολιτικών, που θα καταστήσουν άκρως ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.
 
Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο θα καταργεί τις υπηρεσίες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και θα τις μεταφέρει στο νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα έχει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες για υλοποίηση των στρατηγικών τουρισμού που θα αποφασίζονται, κάτι που σήμερα, με το υφιστάμενο καθεστώς του ΚΟΤ, είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατο, όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, αρμόδια πηγή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε υφυπουργείο, καταργείται του Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και αντικαθίσταται από έναν πολιτικό προϊστάμενο, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα του τουρισμού. Αρχικά, ο Υφυπουργός Τουρισμού θα πρέπει να προωθήσει  τις απαραίτητες αλλαγές  που θα χρειαστούν για το στήσιμο του Υφυπουργείου. Ακολούθως,  θα επικεντρωθεί στον συντονισμό και στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του Τουρισμού. Η εν λόγω στρατηγική ετοιμάζεται αυτή την περίοδο και βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, για να λάβει την απαραίτητη έγκριση από τα αρμόδια όργανα.
 
Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου
Μεταξύ άλλων, στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου, θα περιλαμβάνονται:
  • Η προώθηση οριζόντιων πολιτικών, εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητο, για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.
  • Η σύσταση ενός ενισχυμένου Σώματος τουριστικής επιθεώρησης, το οποίο θα ελέγχει τουριστικά υποστατικά. Θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να βάζει λουκέτο σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της τουριστικής νομοθεσίας
  • Η ολοκληρωμένη και στοχευμένη προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό ως τουριστικός προορισμός. Γι αυτό το σκοπό, το Υφυπουργείο θα μπορεί να αξιοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία π.χ. social media, e-tourism κ.α.
  • Η προσπάθεια απλοποίησης διάφορων γραφειοκρατικών διαδικασιών που διέπουν τα θέματα τουρισμού (αδειοδοτήσεις, λειτουργία ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και κέντρων αναψυχής), έτσι ώστε η τουριστική βιομηχανία του τόπου να καταφέρει να αντλήσει περισσότερες επενδύσεις.
  • Η προώθηση προτάσεων για δημιουργία τουριστικών αναπτύξεων
 
 
 
Τουρισμός μετ’ εμποδίων λόγω αγκυλώσεων
 Όπως μας υπέδειξε αρμόδια πηγή, η μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού ήταν κάτι αναγκαίο, καθώς το παρόν καθεστώς κάθε άλλο παρά διευκολύνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις ή αλλαγές στα θέματα τουρισμού.  «Η συνύπαρξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διεύθυνσης του ΚΟΤ, χωρίς ξεκάθαρους ρόλους, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα προώθησης των απαιτούμενων αλλαγών και επιφέρει δυσκολίες στην καθημερινότητα της λειτουργίας του ΚΟΤ», ανέφερε η ίδια πηγή.  Την στιγμή αυτή, συμπλήρωσε, έχουμε ένα πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο ο κάθε ένας φαίνεται να έχει τις δικές του απόψεις,  βλέψεις και οπτική γωνία και μια Γενική Διεύθυνση που παρουσιάζει αδυναμίες και που δέχεται παρεμβάσεις συνεχώς από το Δ.Σ. Αποτέλεσμα είναι κανένας να μην μπορεί  να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για τη στρατηγική του τουρισμού και να προωθήσει την υλοποίηση τους. Την ίδια ώρα, την κατάσταση δυσχεραίνει και το γεγονός ότι ο ΚΟΤ υπάγεται  σε ένα Υπουργείο (Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού) με πληθώρα αρμοδιοτήτων. Αποτέλεσμα αυτού, είναι το να μην υπάρχει ουσιαστική εποπτεία, όπως θα έπρεπε, και να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση αποφάσεων.  Πόσο μάλλον, όταν για την υλοποίηση μιας απόφασης χρειάζεται και η έγκριση από άλλα υπουργεία και υπηρεσίες. «Με το Υφυπουργείο, ο ΚΟΤ ενσωματώνεται στη δημόσια υπηρεσία, κάτω από έναν Πολιτικό Προϊστάμενο, ο οποίος θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς αυτές να πρέπει να περνούν από την έγκριση ενός πολυμελούς Συμβουλίου και να δημιουργούνται επικαλύψεις και άλλα προβλήματα», ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Εξάμηνη η θητεία του νυν ΔΣ
Επειδή, βάσει των σχεδιασμών, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα δημιουργηθεί εντός των επόμενων μηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανανέωσε τη θητεία του ΔΣ του ΚΟΤ για μόλις έξι μήνες. Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει, στην περίπτωση που μετά το πέρας των έξι μηνών, δεν καταστεί εφικτός ο στόχος αυτός, λόγω καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.  Δεν αποκλείεται ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να δούμε διορισμό νέου ΔΣ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 
«Νερά» από τα κόμματα
Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το Υφυπουργείο, προβάλλοντας διάφορες θέσεις. Πηγές από το Προεδρικό πάντως απέδωσαν τις κινήσεις αυτές στο γεγονός ότι κάποιοι φοβούνται μη χάσουν τα «βασίλεια» τους. Στόχος της Κυβέρνησης, όπως μας επισημάνθηκε, είναι να πετύχει την απαραίτητη έγκριση από τα κόμματα και τους αρμοδίους, για να μην καταλήξει στα συρτάρια μια ακόμα Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό.
 
 

Δειτε Επισης

Δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο
Ζητά ενέργειες αποτροπής πώλησης κατεχόμενων περιουσιών ο Δήμος Αμμοχώστου
Σειρά διμερών επαφών Κόμπου με ομολόγους του στη Νέα Υορκή
Αρχίζει η Ολομέλεια της Συνόδου του ΟΗΕ-Την Τετάρτη η ομιλία Χριστοδουλίδη
Εγείρει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης ΠτΔ και ΠτΒ η Αννίτα-Το θέτει στη σύσκεψη Αρχηγών
Η ανάγνωση Τσούκα για την απόφαση παύσης Οδυσσέα-«Θα περιορίσει την πρωτοβουλία δημόσιων λειτουργών»
Προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με Παπακωνσταντίνου η Ελεγκτική-«Έτοιμοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο»
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν
Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»