Όχι γερμανικών επιχειρήσεων για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Στο ενδεχόμενο επιβολής άλλων ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ - αντιτίθενται οι βασικοί φορείς του γερμανικού εξαγωγικού τομέα, επικαλούμενοι τον όγκο των συναλλαγών και την ως τώρα ομαλή διεξαγωγή τους.

«Όποιος μιλάει τώρα για κυρώσεις, κινδυνεύει να κλείσει τελείως τις πόρτες απέναντι στην Τουρκία», δηλώνει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο "Deutsche Wirtschafts Nachrichten" ο επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται - όπως και η Ρωσία - στις πιο σημαντικές αγορές των γερμανικών εξαγωγών.

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι μεν τεταμένη, αλλά αυτό έως τώρα δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο μεγαλύτερο εμπόδιο για τις δουλειές μεταξύ Γερμανών και Τούρκων εταίρων, αναφέρει ο κ. Τράιερ και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας από τους 20 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, με διμερή όγκο συναλλαγών ύψους περίπου 37 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015, αλλά, επιπλέον, η Γερμανία έχει ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην Τουρκία και ως επενδυτής.

Από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Χρονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου, Υπηρεσιών (BGA), ο Πρόεδρος 'Αντον Μπέρνερ δηλώνει στην "Suedwest-Presse" ότι τα συμβόλαια μεταξύ τουρκικών και γερμανικών εταιριών συνεχίζουν να τηρούνται και οι ανοιχτοί λογαριασμοί να εξοφλούνται.

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί υποτίμηση, κάτι το οποίο καθιστά τις γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία πιο ακριβές, προσθέτει ο κ. Μπέρνερ και παραδέχεται ότι από την Τουρκία και από την Ρωσία προέρχονται ενδεχομένως κάποιοι κίνδυνοι για την γερμανική οικονομία εξαγωγών.

«Για το 2016 υπολογίζω ακόμη ότι θα υπάρχει ανάπτυξη. Δεν βλέπω πτώση. Για τον επόμενο χρόνο δύσκολα μπορούμε να πούμε κάτι. Υπάρχουν ρίσκα, από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην Ρωσία μέχρι το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Αυτή τη στιγμή η τρομοκρατία δεν επηρεάζει ακόμη την οικονομία. Το πόσο γρήγορα όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, φαίνεται στον τουρισμό στην Τουρκία, ο οποίος υπέστη, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων, βαρύ πλήγμα. Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό, βλέπω και για τον επόμενο χρόνο κάποια ανάπτυξη, αλλά όχι μεγάλη ώθηση», εκτιμά ο κ. Μπέρνερ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Δραματικό βίντεο-Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι, ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της
Πυρά ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου-«Επέλεξε να ξεπλύνει το ΕΛΑΜ, προκαλεί ερωτηματικά»
Χειροπέδες σε 20χρονο που προέβαινε σε άσεμνες πράξεις έξω από πανεπιστήμιο στη Λευκωσία
Επιμένει ο Ζελένσκι για την ανάγκη παρουσίας Τραμπ στην Τουρκία-«Θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον Πούτιν»
Φρίκη στη Βραζιλία-Συνελήφθησαν 25χρονη και σύντροφός της για τον βιασμό και τον φόνο 20μηνου βρέφους
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν να αποκρύψει τα μηνύματα φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά
Πώς τοποθετείται ο ΠΔΣ για την έκθεση Ελεγκτικής-«Επείγουσα ανάγκη η σύσταση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων»
Ζητά ενότητα ο Μυριάνθους μετά την αποκάλυψη προθέσεων από Διομήδους-«Καταλληλότερος ο Αναστασίου»
Μη παραδοχή απάντησαν σε όλες τις κατηγορίες Νεκτάριος και Πορφύριος
Σε ισχύ η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας-Οι δεσμοί που αίρονται και τα σημεία τριβής που παραμένουν