Σε 40 χώρες θέλει να εξάγει χαλλούμι η ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου

  
Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο του 2016 βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού και παράγωγών του προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗ στην Κύπρο. Μάλιστα από τον Ιούλιο η ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου, θυγατρική της ΔΩΔΩΝΗ Ελλάδος με ανεξάρτητη διοίκηση και μετοχικό κεφάλαιο, απέστειλε τα πρώτα φορτία χαλλουμιού στο εξωτερικό.
ΠΑΣΥΛΙΕ: Όλα ανοιχτά τον Δεκαπενταύγουστο
Σύμφωνα με τον CEO της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου Πανίκο Χατζηκώστα, οι πρώτες αγορές που δέχτηκαν το χαλλούμι της είναι η Ολλανδία και η Αυστραλία. Ο κ. Χατζηκώστα αποκάλυψε στο InBusinessNews πως σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στους εξαγωγικούς προορισμούς της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου η Αυστρία και η Ελλάδα.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η πλήρης εκμετάλλευση του δικτύου της ΔΩΔΩΝΗ Ελλάδος το οποίο περιλαμβάνει 40 χώρες προωθώντας παράλληλα τα παραδοσιακά προϊόντα Κύπρου και Ελλάδας, το χαλλούμι και τη φέτα.

Πότε άρχισε η επίσημη λειτουργία του εργοστασίου;
Η Μονάδα Παραγωγής Παραδοσιακών Τυροκομικών προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗ ΚΥΠΡΟΥ τέθηκε σε κανονική λειτουργία περί το τέλος περασμένου Ιούνη. Οι εργασίες για την αποπεράτωση της Μονάδας ξεκίνησαν περί το τέλος Μαΐου 2015 και διήρκεσαν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
Το εργοστάσιο μας είναι εξοπλισμένο με πρωτοποριακή τεχνολογία και τις πιο σύγχρονες γραμμές παραγωγής, που διασφαλίζουν από τη μια, τη σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας, και από την άλλη συμβάλουν στην εξοικονόμηση εργατικών κόστων  και πρώτων υλών.
Πότε άρχισαν οι εξαγωγές στο εξωτερικό; 
Οι πρώτες μας εξαγωγές στην Ολλανδία και την Αυστραλία έχουν γίνει μέσα στον Ιούλιο και σύντομα θα σταλούν οι πρώτες ποσότητες Χαλλουμιού στην Αυστρία και την Ελλάδα.
Σε ποιες αγορές εξάγετε; 
Πέραν από το σημαντικό πελατολόγιο που διαθέτει η μητρική εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Ελλάδος σε πάνω από 40 χώρες, έχουμε κάμει ουσιαστικές επαφές με μεγάλους πελάτες, που επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το χαλλούμι. Αρκετοί απ’ αυτούς θα μας επισκεφθούν περί το τέλος Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια της Μονάδας μας. Ορισμένοι από τους πελάτες αυτούς, παρόλο ότι για πρώτη φορά γνωρίζουν από κοντά το χαλλούμι, έχουν πραγματικά  εντυπωσιαστεί από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Οι δυνατότητες και οι προοπτικές για το χαλλούμι προδιαγράφονται αρκετά ευοίωνες. Είμαστε βέβαιοι, ότι ο συνδυασμός που θα υπάρξει μεταξύ της φέτας και του χαλλουμιού θα ανοίξει νέους ορίζοντες και για τα δυο αυτά παραδοσιακά προϊόντα.
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κανάλι διανομής που χρησιμοποιείτε;
Το πρώτο κανάλι που χρησιμοποιήσαμε είναι αυτό της ΔΩΔΩΝΗ. Σίγουρα όμως θα δημιουργήσουμε και το δικό μας κανάλι και για το σκοπό οργανώνουμε ένα ευέλικτο  Εμπορικό Τμήμα, το οποίο, σε συνεργασία πάντοτε με το Τμήμα Εξαγωγών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., θα διαχειρίζεται μέρος των εξαγωγών μας, αλλά και τις πωλήσεις μας στη Κυπριακή αγορά.
Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για επέκταση εξαγωγών;
Μακροπρόθεσμος μας στόχος είναι να ανοίξουμε νέα κανάλια διάθεσης για το κυπριακό χαλλούμι. Αυτό είναι εφικτό, γιατί η πλατφόρμα της ΔΩΔΩΝΗ μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες.
Ποιο είναι το brand name που χρησιμοποιείτε στο εξωτερικό; 
Σε πρώτο στάδιο έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή και εξαγωγή του χαλλουμιού κάτω από το brand της ΔΩΔΩΝΗ, το οποίο είναι αρκετά γνωστό σε αρκετές χώρες.
Σύντομα θα αρχίσουμε τη παραγωγή και για πελάτες με private label. Αυτό θα συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του χαλλουμιού μας σε πολύ περισσότερες αγορές.
Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό στην αγορά χαλουμιού από κυπριακές εταιρίες αλλά και εταιρείες από τρίτες χώρες; 
Είναι γνωστό ότι η αγορά του χαλλουμιού χρόνο με το χρόνο διευρύνεται.  Νιώθουμε ότι υπάρχει χώρος για όλους, και δεν αντιμετωπίζουμε τους υπόλοιπους συναδέλφους με τον  αυστηρό  όρο του ανταγωνιστή. Είμαστε  πεπεισμένοι ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για όλους, φτάνει να είμαστε κατάλληλα στελεχωμένοι, να εργαζόμαστε με επαγγελματισμό και να μελετούμε με σωστά επιστημονικά κριτήρια το μέλλον και τις προοπτικές που προδιαγράφονται.
Ποια είναι η ποσόστωση γάλακτος που χρησιμοποιείτε στη δημιουργία του χαλουμιού; Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με την ποσόστωση και την συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό; 
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι η εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), θα συμβάλει σημαντικά στη περαιτέρω ουσιαστική προώθηση του στη διεθνή αγορά. Παράλληλα θα το επιβάλει ως το αυθεντικό παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να το ξεχωρίσουν από τις ποικίλες απομιμήσεις που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες.
Η ΔΩΔΩΝΗ  θα στηρίξει ενεργά τη προσπάθεια που γίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ. Εμείς θα φροντίσουμε να ενεργούμε με βάση τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί και θα τηρούμε πιστά τα ποσοστά γάλακτος που έχουν καθιερωθεί. 
Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε τις μελέτες που έχουν γίνει, ώστε να μπορέσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι να μετατοπίσουν τη παραγωγή τους για να είναι σε θέση να παράξουν ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των τυροκόμων.
Όσο και αν είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της κυπριακής κτηνοτροφίας, έχουμε αμφιβολία κατά πόσο θα μπορέσουν να παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος, σε βαθμό που να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των τυροκόμων κατά τη περίοδο του καλοκαιριού.
Μπορούν να γίνουν κοινές καμπάνιες χαλλουμιού και φέτας στις χώρες που έχει ήδη παρουσία η ΔΩΔΩΝΗ; 
Ένας βασικός λόγος που μας ώθησε να προχωρήσουμε στη δημιουργία της μονάδας μας στην Κύπρο, είναι οι συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν από το συνδυασμό της φέτας και του χαλλουμιού σε πολλά επίπεδα.
Αρκετές διεθνείς αλυσίδες έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητα τους να τοποθετήσουν στα ράφια τους και τα δυο αυτά παραδοσιακά τυριά και να οργανώσουν παράλληλα και τις απαιτούμενες κοινές προωθητικές ενέργειες. 
Φυσικά είναι πολύ νωρίς να πούμε πολλά πράγματα για το θέμα αυτό, όμως είναι βέβαιο ότι τα δυο προϊόντα θα αλληλοστηρίζονται στη διεθνή αγορά.