Βροχή μετεώρων σήμερα και αύριο

Μέχρι και 200 μετέωρα την ώρα, υπερδιπλάσια δηλαδή από άλλες χρονιές, χαρίζει στους λάτρεις της αστρονομίας το φαινόμενο των Περσείδων φέτος.
 
Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, η μεγαλύτερη πυκνότητα των μετέωρων οφείλεται στη βαρύτητα που ασκεί ο πλανήτης Δίας, ο οποίος φέτος φέρνει τα υπολείμματα του κομήτη πιο κοντά μεταξύ τους και έτσι, όταν η Γη θα περνά από το σημείο, θα απορροφά περισσότερα πεφταστέρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 2009.
 
Το φαινόμενο των Περσείδων θα είναι ιδιαίτερα έντονο απόψε και αύριο. Η παρατήρηση είναι καλύτερη μετά τις 22:30 σε βορειοανατολική κατεύθυνση. Τα μετέωρα αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, ενώ παράλληλα το βράδυ είναι ορατοί και άλλοι πλανήτες.
 
Το φαινόμενο των Περσείδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016.
 
Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2.000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια. Ο κομήτης αυτός θεωρείται τόσο μεγάλος (26 χιλιόμετρα) όσο και εκείνος που προσέκρουσε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια στη Γη και, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, ήταν υπεύθυνος για τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
 
Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.
 
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη ηλικίας πέραν των 1.000 ετών. Αυτά τα σωματίδια που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, “καίγονται” στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.
 
Ονομάζονται “πεφταστέρια” γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος προτρέπει το κοινό να κάνει την παρατήρηση με γυμνό μάτι, σε σκοτεινό ουρανό.
 
“Για να απολαύσετε περισσότερα μετέωρα, προτείνουμε στους παρατηρητές να επιλέξουν ένα σκοτεινό σημείο, συνήθως εκτός πόλης, μακριά από περιοχές με φωτορύπανση, με όσο το δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο και χωρίς κτίρια”, αναφέρει.
 
Προσθέτει πως όσο πιο σκοτεινό θα είναι το μέρος της παρακολούθησης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και το θέαμα.
 
Με την ευκαιρία των Περσείδων, τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, απόψε κατά τις ώρες 21:00-23:30 και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.
 
Τη βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βροχή των διαττόντων αστέρων και να λύσει τις απορίες του σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.
 
“Φέτος θα είναι πιο εντυπωσιακή η εκδήλωσή μας, διότι θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια για τον σκοπό αυτό”, αναφέρεται και σημειώνεται ότι οι φίλοι του ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία (θα είναι ορατός μέχρι τις 21:30), Άρη, Κρόνο, τη Σελήνη και διάφορους αστερισμούς.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όσοι έχουν δικά τους τηλεσκόπια προτρέπονται να τα φέρουν μαζί τους.
 
Εξάλλου, το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο προσκαλεί τα μέλη του και το κοινό στην 9η ετήσια εκδήλωση για τη Βροχή Μετεώρων «Περσείδες 2016» που διοργανώνει στην παραλία αετοσανίδας στους Σοφτάδες Λάρνακας.
Στα πλαίσια του έργου «Το Κοσμικό Φως Φτάνει στην Κύπρο 2016», το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο για παρατήρηση του φαινομένου, αφού είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές στο νησί.
 
Η εκδήλωση αρχίζει το Σάββατο, 13 Αυγούστου, στις 20:00 και λήγει τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. Θα διεξαχθεί στο The Spot – KiteMed Kitesurfing School στην παραλία Σοφτάδων στην περιοχή Λάρνακας.
 
“Φέτος υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος για το κοινό στην Κύπρο να βγει έξω και να παρατηρήσει το φαινόμενο, αφού θα έχει τη μοναδική ευκαιρία, μετά το ηλιοβασίλεμα, να παρατηρήσει τη Σελήνη και τους πέντε πλανήτες που ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες. Πρόκειται για τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη, Δία, Άρη και Κρόνο”, αναφέρεται.
 
Για να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις πιο εντυπωσιακές για το κοινό, το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο θα διεξάγει παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του στο χώρο της εκδήλωσης.
 
Εκδηλώσεις για παρατήρηση του φαινομένου διοργανώνει και η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου, καθώς και αρκετοί άλλοι.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών