Πρόταση στο Υπουργικό για εκταφές στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα κατατεθεί σύντομα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να γίνουν εκταφές στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, με σκοπό την ταυτοποίηση των λειψάνων των έξι Ελλαδιτών πεσόντων, που υπηρετούσαν στην ακταιωρό "Φαέθων", η οποία βομβαρδίστηκε με ναπάλμ από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, κατά τις μάχες της Τηλλυρίας, και την παράδοσή τους στις οικογένειές τους.
 
Φαίνεται πως έγιναν κάποια λάθη όταν έγιναν κάποιες εκταφές στο παρελθόν, είπε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας πως σε δύο περιπτώσεις τα λείψανα που δόθηκαν σε συγγενείς έχουν επιστραφεί, αφού μετά από επιστημονικές εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε πως σε μια από τις δυο οικογένειες είχαν δοθεί λανθασμένα λείψανα.
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως στόχος των εκταφών που θα γίνουν είναι να δοθούν τα σωστά λείψανα στους συγγενείς των Ελλαδιτών πεσόντων, ενώ στο χώρο του κοιμητηρίου, όπως είπε, μπορεί να παραμείνουν τα κενοτάφια, ώστε να συνεχίσουν να μνημονεύονται οι πεσόντες εκεί κάθε χρόνο.
 
Από τα 23 άτομα που βρίσκονταν στην ακταιωρό, που βομβαρδίστηκε στις 8 Αυγούστου 1964, σκοτώθηκαν τα επτά, οι έξι Ελλαδίτες και ένας Κύπριος. Οι έξι Ελλαδίτες είναι οι Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, Νικόλαος Καππαδούκας από τη Σκόπελο, Παναγής Θεοδωράτος από την Κεφαλληνία, Νικόλαος Πανάγου από την Αρκαδία, Σπυρίδωνας Αγάθου από την Κέρκυρα, και Παναγιώτης Χρυσούλης από την Αθήνα, ενώ ο Κύπριος είναι ο Άντης Φιλήτας από τη Μόρφου.
 
Στο μεταξύ, ο κ. Φωτίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οργανώνεται μια εκστρατεία για το θέμα των αγνοουμένων στις χώρες όπου υπάρχουν οργανωμένα σύνολα αποδήμων Κυπρίων και κυρίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών