Έξυπνοι τρόποι για να διατηρήσετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

 Της Άννας Παχίτα
Κλινικός Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος R.D.

 
Το καλοκαίρι είναι εδώ και η επιθυμία για ξεκούραση, χαλάρωση, παραλία, ωραία παρέα και διάλειμμα από κάθε είδους ρουτίνα είναι πλέον επιτακτική. Οι καλοκαιρινές βραδιές αποτελούνται από εξορμήσεις στα μπαράκια και τα μεζεδοπωλεία και τα σαββατοκύριακα ξεσάλωμα στις πανέμορφες παραλίες του νησιού μας. Ο τρόμος ότι αυτό θα έχει συνέπειες στο σώμα μας και στο αποτέλεσμα της ζυγαριάς είναι υπαρκτός για πολλούς. Πως λοιπόν μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι αν βγούμε από την ρουτίνα μας δεν θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα στο σωματικό μας βάρος; Πιο κάτω ακολουθούν μερικά τιπς τα οποία θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανές συνέπειες του καλοκαιριού.
 
Τιπ 1. Φροντίστε να έχετε ένα καλό ενεργειακό ισοζύγιο
Στο τέλος της ημέρας αυτό που θα επηρεάσει το σωματικό μας βάρος και θα μειώσει τις πιθανότητες να χωράμε στο αγαπημένο μας τζίν είναι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων σε σχέση με τις καύσεις του οργανισμού. Δεν μπορούν όλες οι μέρες να είναι ισορροπημένες όσο αφορά τις θερμίδες που τρώμε και αυτές που καίμε αλλά αν για 1-2 μέρες νιώθετε ότι το έχετε παρακάνει και ίσως καταναλώσατε επιπλέον θερμίδες φροντίστε να συνετιστείτε τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.
 
Τίπ 2. Αδράξετε κάθε ευκαιρία για άσκηση
Μπορεί η κούραση του χειμώνα να δημιουργεί την ανάγκη για διάλειμμα από το γυμναστήριο και διακοπές σε μια ξαπλώστρα με παρέα ένα βιβλίο. Παρόλα αυτά καλό θα είναι να μην κάνετε μεγάλο διάλειμμα από την συνηθισμένη σας ρουτίνα στην άσκηση αλλά και να αξιοποιήσετε το περιβάλλον που είσαστε για να κάνετε άσκηση. Μπορεί να είναι από κολύμπι, ρακέτες, βόλεϊ, ορειβασία ή και περπάτημα στην πόλη που επισκέπτεστε. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία στα γεύματα μας.
 
Τιπ 3. Καταναλώστε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια υγρά
Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες οι ανάγκες του σώματος μας για υγρά είναι αυξημένες. Στην πρόσληψη υγρών μετράνε επίσης οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά και  ο καφές. Φυσικά συμβάλουν σημαντικά και τα φαγητά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και το γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε περιεκτικότητα νερού. Επιλέξετε ροφήματα τα οποία περιλαμβάνουν λίγες ή καθόλου θερμίδες  έτσι ώστε να περιορίζεται η ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνουμε.
 
Τιπ 4. Αλκοολούχα ροφήματα με μέτρο
Το καλοκαίρι η διάθεση μας είναι πιο χαλαρή και οι έξοδοι για ποτό περισσότερες. Τα βράδια είναι συνδεδεμένα με δροσιστικά κοκτέιλ , κρασάκι, μπύρα  και ούζο. Το αλκοόλ έχει αρκετές θερμίδες (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), γι’αυτό και  κατανάλωση του πρέπει να γίνεται  με  μέτρο. Αν η κατανάλωση του είναι μικρή έως μέτρια τότε μπορεί να θεωρηθεί και ευεργετικό, ιδιαίτερα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επιθυμητά πλαίσια είναι 1 αλκοολούχο ποτό για τις γυναίκες και 2 αλκοολούχα ποτά για τους άντρες την ημέρα. Αυτό  φυσικά δεν σημαίνει ότι αν δεν το συνηθίζετε το αλκοόλ να ξεκινήσετε να το καταναλώνετε,  αλλά ότι δεν αποτελεί κίνδυνο στα άτομα που το καταναλώνουν.  Επιλέξετε αλκοολούχα ποτά τα οποία δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη και σιρόπι αφού αυτά αυξάνουν την θερμιδική αξία του ποτού.
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό