Ιράν: Στο σφυρί η περιουσία δισεκατομμυριούχου που θα εκτελεστεί για διαφθορά

  Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημοπρατήσει την ακίνητη περιουσία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μπαμπάκ Ζαντζανί, ο οποίος καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος σε θάνατο για διαφθορά.

Βίλες, πολυτελή διαμερίσματα, καταστήματα και άλλα ακίνητα θα πωληθούν, ανέφερε η εφημερίδα Μιζάν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην ιρανική δικαιοσύνη. Η υποβολή προσφορών θα πρέπει να γίνει έως την 20ή Αυγούστου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Ο Ζαντζανί, 41 ετών, καταδικάστηκε τον Μάρτιο στην εσχάτη των ποινών για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα έπειτα από μια μακρά δικαστική διαδικασία, στην οποία αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι ενθυλάκωσε παράνομα συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο δισεκατομμυριούχος είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013, τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο σημερινός πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είχε δεσμευθεί να εξαλείψει τη διαφθορά στο Ιράν.

Η πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι απλώς ένας "οφειλέτης" του κράτους που, λόγω των κυρώσεων, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο κράτος τα "ξεχασμένα" κεφάλαια, ενώ η δίωξη έχει πολιτικά κίνητρα. Ο Ζαντζανί είχε στοχοποιηθεί από ΗΠΑ και ΕΕ για το ρόλο του στην εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου την περίοδο των κυρώσεων.
Τα χρήματα που λείπουν από τα ταμεία "κόβουν την ανάσα": η πλευρά του Ζαντζανί υποστηρίζει ήδη πριν τη σύλληψη ότι δεν "πρόλαβε" να επιστρέψει 1,2 δισ. δολάρια, αν και οι εισαγγελείς ανεβάζουν αυτό το ποσό στα 2,7 δισ. δολάρια.

Ο Ζαντζανί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια του Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές εν μέσω του εμπάργκο και επί προεδρίας Αχμαντινετζάντ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν το 1999, για να περάσει στη συνέχεια στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα και η πορεία του να εκτοξευτεί. 
Την περίοδο της παντοδυναμίας του εμφανιζόταν δίπλα στις κορυφαίες προσωπικότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ επεδείκνυε τον πλούτο του χρησιμοποιώντας ιδιωτικά αεροσκάφη, πανάκριβα αυτοκίνητα κτλ.
Σύμφωνα με το BBC, μέσα από ένα δίκτυο 60 και πλέον εταιρειών, που καλύπτουν από τράπεζες και αερομεταφορές μέχρι καλλυντικά, ο σπουδαγμένος στην Τουρκία επιχειρηματίας μπόρεσε από το Ντουμπάι να κατευθύνει σε ξένες αγορές πετρέλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί το ρόλο του στην διακίνηση πετρελαίου μέσω συναλλαγών σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Μαλαισία. Έχει μάλιστα εκτιμήσει την αξία του στα 13,5 δισ. δολάρια, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι έχει σημαντικά χρέη που περιορίζουν αυτόν τον αριθμό.

 

Πηγή: News247.gr

Δειτε Επισης

Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»