Ισραήλ: Νέος γύρος αδειοδοτήσεων για 24 οικόπεδα

Η αρμόδια αρχή στο υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ενέκρινε τα θαλάσσια οικόπεδα που πρόκειται να προσφερθούν σε υποψήφιους επενδυτές στα πλαίσια νέου αδειοδοτικού γύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπηρεσία παρουσίασε την πρότασή της στην ηγεσία του υπουργείου τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο της ΑΟΖ σε αδειοδοτήσεις. Πλέον, φαίνεται πως υπάρχει η βούληση για να προσφερθούν 24 οικόπεδα σε διεθνή αδειοδοτικό γύρο. Ορισμένα εξ αυτών βρίσκονται κοντά σε κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα οικόπεδα θα βρίσκονται τουλάχιστον 7 χμ από τις ακτές. Εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι υπάρχουν ανεξερεύνητα αποθέματα 6,6 δις. βαρελιών και 2.137 δις. κ.μ. αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, Γιουβάλ Στάινιτς, "οι προτάσεις εκπροσωπούν ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του κλάδου. Η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει τις ξένες πετρελαϊκές να επενδύσουν στο Ισραήλ".

Εδώ να προσθέσουμε ότι εκτός από τις νέες αδειοδοτήσεις, πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος και για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν, καθώς επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα ανταγωνισμού που είχαν προκύψει εδώ και δύο χρόνια.