Τσαβούσογλου: «Εάν η Δύση χάσει την Τουρκία, θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα...»
13:29 - 10 Αυγούστου 2016
Σε νέα καταγγελία κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την ότι προκάλεσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία με την «ευνοϊκή» της στάση απέναντι στους αυτουργούς της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρωσία για την εξομάλυνση των διαταραγμένων διμερών σχέσεων .
«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε...προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες», είπε.
«Η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου», απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Τουρκία προτιμά να αποστρέψει το βλέμμα από τη Δύση για να στραφεί προς την Ανατολή επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα... και εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο, προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η Τουρκία οικοδομεί έναν «ισχυρό μηχανισμό» με την Ρωσία για την εξεύρεση λύσης στη Συρία και αντιπροσωπεία από αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και των υπηρεσιών Πληροφοριών θα μεταβεί στη Ρωσία για συνομιλίες, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα άρει τα εμπάργκο κατά των τουρκικών προϊόντων και ότι, εάν χρειαστεί, θα υπογραφούν συμπληρωματικές συμφωνίες για να διασφαλισθεί η πρόοδος του σχεδίου του αγωγού TurkStream.
Οι σχέσεις της Ευρώπης με την τουρκική ηγεσία, ήδη σε ένταση εδώ και αρκετούς μήνες, επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένο πογκρόμ, οι διαστάσεις του οποίου σόκαραν τη Δύση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέστησε σαφές ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και η παραβίασή της μπορεί να ματαιώσει την ενταξιακή διαδικασία.
Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και το θέμα της κατάργησης της βίζας για του τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν είναι οι βασικές απαιτήσεις της Αγκυρας για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ενωση, δηλαδή να συνεχίσει να συγκρατεί τη ροή των προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές, δηλαδή τις ελληνικές, ακτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ