Στις φλόγες η Μαδέρα - Νεκροί και τραυματίες από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονται στην Πορτογαλία έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και πάνω απο1.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το τουριστικό θέρετρο της Μαδέρας, όπου οι φλόγες επεκτάθηκαν στην περιφερειακή πρωτεύουσα Φουνσάλ, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας ανέφερε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ. Η γειτονική Ισπανία έστειλε δύο αεροπλάνα και η Ιταλία ένα για να συμβάλουν στις προσπάθειες καταπολέμησης των πυρκαγιών.
 
«Αυτή η ασυνήθης κατάσταση σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί τις δυνατότητες αντίδρασης των δυνάμεων μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι κρίσιμες λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών.
 
Η Λισαβόνα έχει στείλει επίσης πάνω από 100 εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης με στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μαδέρα, όπου οι φωτιές, που αναζωπυρώνονται από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν προκαλέσει το θάνατο τριών ανθρώπων, έχουν καταστρέψει περίπου 40 σπίτια και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στους λόφους πάνω από την Φουνσάλ.
 
Στην ηπειρωτική Πορτογαλία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τις φλόγες στην κεντρική περιοχή Σανταρέμ καθώς χιλιάδες πυροσβέστες κατέβαλλαν προσπάθειες ελέγχου δεκάδων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται εν μέσω του καλοκαιρινού καύσωνα που επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα.
 
Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει σπίτια, έχουν κλείσει κύριους αυτοκινητόδρομους για ώρες και έχουν προκαλέσει την αναγκαστική εκκένωση αρκετών χωριών αυτή την εβδομάδα, κυρίως στη Βόρεια Πορτογαλία.
 
Η πυρκαγιά στην Φουνσάλ τέθηκε κατά κύριο λόγο υπό έλεγχο μέχρι αργά το πρωί, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μιγκέλ Αμπουκέρκε σε τηλεοπτική διάσκεψη Τύπου, αλλά αρκετές άλλες φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται στο νησί.
 
Είπε επίσης ότι 80 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί, υποφέροντας από εγκαύματα και εισπνοή καπνού, περιλαμβανομένων δύο ατόμων σε σοβαρή κατάσταση.
 
Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές είναι ντόπιοι κάτοικοι. Ένας άνθρωπος αγνοείται, πρόσθεσε ο ίδιος. Πάνω από 1.000 κάτοικοι και τουρίστες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια και στρατώνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και έκτοτε έχει επιτραπεί σε κάποιους να επιστρέψουν. Δύο νοσοκομεία στην περιοχή επίσης εκκενώθηκαν.
 
Η Αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι αρκετές από τις πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα και ότι έχουν συλλάβει αρκετούς ύποπτους.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»