Ηλεκτρονικός Υπολογιστής: 10 tips εξοικονόμησης

Αν στο παρελθόν σας ρωτούσε κανείς ποια είναι η ηλεκτρική συσκευή που δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί στο σπίτι σας θα απαντούσατε με βεβαιότητα «το ψυγείο». Πλέον η απάντησή σας ενστικτωδώς θα μπορούσε να είναι και «ο ηλεκτρονικός υπολογιστής». Ας δούμε λοιπόν ορισμένα tips για εξοικονόμηση ενέργειας με τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή.  

1.    Προτιμάμε φορητό υπολογιστή που καταναλώνει 15 με 25 Watt σε σχέση με 400 Watt του σταθερού υπολογιστή (93% λιγότερη ενέργεια).

2.    Οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι το 70% της ενέργειας των υπολογιστών. Μια μικρότερη οθόνη καταναλώνει έως και 79% λιγότερη ενέργεια.

3.    Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης καθώς και με την φωτεινότητα της οθόνης.
4.    Ενεργοποιείστε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που επιτρέπει στον υπολογιστή να εισέλθει σε λειτουργία αναμονής που μειώνει την ενέργεια κατά 70%.

5.    Απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας όταν φύγετε από το γραφείο σας. Κλείνετε πάντα την οθόνη όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

6.    Βγάζετε τις συσκευές από την πρίζα όταν ολοκληρωθεί η φόρτισή τους γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς λόγο.

7.    Προτιμάτε τις γρήγορες συνδέσεις. Μία γρήγορη σύνδεση σας εξοικονομεί χρόνο και κατ’ επέκταση ενέργεια κατά το κατέβασμα μεγάλων αρχείων.

8.    Κλείνετε το router σας όταν τελειώνετε το σερφάρισμα. Καταναλώνει αρκετό ρεύμα ακόμη και όταν δεν είστε online.

9.    Μην τυπώνετε στον εκτυπωτή έγγραφα που δεν σας είναι εντελώς απαραίτητα. Χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές μεθόδους αλληλογραφίας και αποθήκευσης δεδομένων. Έτσι, εξοικονομείτε μελάνι, χαρτί και κατ’
επέκταση ενέργεια και φυσικούς πόρους.

10.    Προτιμάτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες που εξοικονομούν ενέργεια (energy efficient).