Οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου στη ψυχολογία των παιδιών
10:32 - 01 Αυγούστου 2016
Πολλές φορές ζευγάρια βρίσκουν τον εαυτό τους στην δυσάρεστη θέση να διερωτώνται αν παρά τους τσακωμούς στο σπίτι πρέπει να παραμείνουν μαζί λόγω των παιδιών τους. Αλήθεια αυτό ισχύει? πολλοί γονείς παραμένουν μαζί παρ' όλη την δυστυχία τους διότι νιώθουν ότι έτσι προστατεύουν το παιδί τους και θα γλιτώσουν τα παιδιά τους από τον πόνο και την θλίψη.
Τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι καταδικασμένα μία ζωή να ζούνε με τα ψυχολογικά, ή είναι οι συγκρούσεις των γονέων αυτές που τελικά τους δημιουργούν άλυτες ψυχολογικές εμπλοκές;
Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των παιδιών που έχουν δυσκολίες στο μέλλον ως ενήλικες λόγω του χωρισμού των γονιών τους.
Τα παιδιά συνήθως βιώνουν αισθήματα θυμού, ανασφάλειας και σύγχυσης τα πρώτα δύο χρόνια μετά τον χωρισμό και μετά προσαρμόζονται χωρίς προβλήματα. Το 2001, ο κοινωνιολόγος Paul R. Amato σε μία έρευνα του βρήκε ότι παιδιά από χωρισμένες οικογένειες δεν είχαν προβλήματα περισσότερα από παιδιά μη χωρισμένων οικογενειών όταν ενηλικιώνονται στον τομέα της παραβατικότητας, συμπεριφοράς, κοινωνικοποίηση και ακαδημαϊκά.
Πολλά παιδιά βιώνουν καθημερινά στο σπίτι την αδιαφορία, την βία, τον ανταγωνισμό, και την δυστυχία των γονιών τους. Γιατί όμως δεν χωρίζουν?
1) Οικονομικά : Ένα διαζύγιο έχει οικονομικές συνέπειες τόσο για εκείνον που αποχωρεί όσο και για εκείνον που μένει με το παιδί καθώς το εισόδημα της οικογένειας που χωρίζει μειώνεται σημαντικά.
2) Ηλικία: Κάποιοι θεωρούν ότι είναι καλύτερα να χωρίσουν όταν το παιδί θα είναι μεγαλύτερο, διότι είναι πολύ μικρό για να του δοθεί εξήγηση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι δύσκολη για όλες τις ηλικίες η αλλαγή. Επίσης , δεν υπάρχει κανένα παιδί που να μπορεί να το κοροϊδέψεις ότι όλα είναι ΟΚ, και να πιστέψει ότι ο γάμος σας είναι στερεός , όταν δεν είναι ,
Τα παιδιά τα διαισθάνονται όλα , αν κοιμούνται οι γονείς σε ξεχωριστά δωμάτια αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι δύσκολη για όλες τις ηλικίες η αλλαγή. Επίσης , δεν υπάρχει κανένα παιδί που να μπορεί να το κοροϊδέψεις ότι όλα είναι ΟΚ, και να πιστέψει ότι ο γάμος σας είναι στερεός , όταν δεν είναι ,
Τα παιδιά τα διαισθάνονται όλα , αν κοιμούνται οι γονείς σε ξεχωριστά δωμάτια αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.
3) Στίγμα: Πολλές φορές σε μικρές κοινότητες και χώρες όπως την Κύπρο μας, το τι θα πούνε η γύρω παίζει μεγάλο ρόλο.
4) Φόβος: Ο φόβος του μετά τι θα γίνει στην ερωτική τους ζωή, θα βρούνε καινούργιο ταίρι? Ένας άντρας του οποίου οι γονείς χώρισαν όταν ήταν ένας ενήλικας είπε ότι επιθυμούσε ότι θα το είχαν κάνει νωρίτερα . «Ήταν πολύ πιο αγχωτικά να ακούω όλες τις μάχες και το δράμα ως παιδί από ό, τι θα ήταν να περνούσα λίγο χρόνο με τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά Πολλά παιδιά θα ήταν καλύτερο να περνούσαν χρόνο με τον κάθε τους γονιό ξεχωριστό κάνοντας πράγματα που τους ευχάριστη μέσα στην ηρεμία και χαρά παρά το άγχος και τον θυμό που πολλές φορές οι γονείς μεταφέρουν και στο παιδί λόγου της έντασης όταν είναι και η δύο μαζί, και στο μέλλον μεταφέρετε και στην ενήλικη ζωή του παιδιού. Φυσικά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο και δεν υπάρχει μία βέβαιη επιθυμητή συμπεριφορά γι΄ αυτό αν βρίσκεστε το δίλημμα καλύτερα είναι απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχολόγο ή οικογενειακό σύμβουλο που ασχολείται με ζευγάρια για να σας συμβουλέψει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν πλήξει τη σχέση, παρά να παραμένετε μαζί και να ‘’βασανίζετε’’ το παιδί σας.