Άλλα ντ’ άλλων η ανάγνωση των κομμάτων για το Εθνικό Συμβούλιο

Διαφορετικά διαβάζουν τα κόμματα το αποτέλεσμα της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με αντικείμενο-πέραν της ενημέρωσης για το Κυπριακό-, την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου.  
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε σήμερα πως η συνάντηση του περασμένου Σαββάτου αποτέλεσε ταφόπλακα, κατά την έκφρασή του, στο θέμα αναβάθμισης του Σώματος. «Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, ουσιαστικά αποτέλεσε την ταφόπλακα στο θέμα της αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου και σε ό,τι αφορά την προοπτική διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού», ισχυρίστηκε ο κ. Σιζόπουλος. Για να προσθέσει πως, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, το Εθνικό Συμβούλιο θα παραμείνει ένα συμβουλευτικό Σώμα προς τον Πρόεδρο. «Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να διαχειρίζεται το Κυπριακό στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεων του, ενώ τις εισηγήσεις των κομμάτων αν θέλει θα τις λαμβάνει υπόψη. Και φυσικά, το ίδιο θα γίνεται και με τις εισηγήσεις που θα υποβάλλονται από τις θεματικές επιτροπές που κατά καιρούς θα συστήνονται και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων», σημείωσε.
«Στην πραγματικότητα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «το Εθνικό Συμβούλιο θα μετατραπεί σε μια συνάθροιση των Προέδρων ή των Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για περιοδική και επιλεκτική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και ένα σώμα προσχηματικής κάλυψης ή συγκάλυψης εκ των υστέρων, των όσων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμφωνεί θα συμφωνεί ως συναντίληψη ή και ως συνομολόγηση με τον εκπρόσωπο των Τ/κ», ανέφερε.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να ενημερώνει το λαό αντικειμενικά για όλα όσα τεκταίνονται, όποτε το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο και με τον τρόπο που το ίδιο θα επιλέξει. «Η προσπάθεια ουσιαστικά επιβολής συνθηκών σιωπής δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή», είπε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα αποχώρησης της ΕΔΕΚ από το Εθνικό Συμβούλιο παραμένει ανοικτό, επανέλαβε ότι τα συλλογικά κόμματα του κόμματος, αφού πρώτα τύχουν της δέουσας ενημέρωσης, θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ είτε στις συσκέψεις των αρχηγών είτε στη νέα μορφή του Εθνικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς πότε θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ για το θέμα αυτό, ο κ. Σιζόπουλος εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει, είτε εντός Αυγούστου είτε αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι από την ίδρυσή του το Εθνικό Συμβούλιο λειτουργούσε ως ένα συμβουλευτικό σώμα προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι είναι αυτονόητο ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σύνθεση, αλλά και στον τρόπο λειτουργία αυτού του οργάνου. «Έχει συγκεκριμένες θέσεις ο Πρόεδρος, πήρε τις αποφάσεις, έχει την έγκριση των μελών στο θέμα αρχής που έχω αναφέρει, και ευελπιστούμε ότι θα γίνει τουλάχιστον πιο λειτουργικό απ’ εδώ και μπρος», ανέφερε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά και των συμμετεχόντων. Ερωτηθείς κατά πόσο θα ήταν πιο χρήσιμη και η συμμετοχή ενός δεύτερου εκπροσώπου των κομμάτων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι αν τα κόμματα λειτουργούν συλλογικά, είτε είναι ένας ο εκπρόσωπος είτε δύο θα πρέπει να ενημερώνουν λεπτομερώς τα συλλογικά τους όργανα για τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και για τις θέσεις που καταθέτουν. «Επιπρόσθετα», υπογράμμισε, «καταγράφονται πρακτικά και ξεκαθαρίστηκε ότι σε μια εβδομάδα από τη σύγκληση και συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, θα δίδεται στα μέλη το προσχέδιο των αποστενογραφημένων πρακτικών». Διερωτήθηκε, συναφώς, τι χρειάζεται ο δεύτερος εκπρόσωπος, αν το κάθε κόμμα έχει τα αποστενογραφημένα πρακτικά μέσα σε μια εβδομάδα, σε πλήρη λεπτομέρεια.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών