Μέσα Σεπτεμβρίου το επόμενο ορόσημο της διαδικασίας για το Κυπριακό

  Με την παραδοχή των δυσκολιών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων στα ζωτικής σημασίας κεφάλαια του Κυπριακού, η Κυβέρνηση παραμένει συγκρατημένη αναφορικά με την προοπτική συνολικής διευθέτησης του προβλήματος.
Η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, επιβεβαίωσε τη μεγάλη διάσταση απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές στα σημαντικά κεφάλαια των εγγυήσεων και του εδαφικού, με αποτέλεσμα πάρα την εκφρασθείσα βούληση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να ξεπεραστούν οι διαφωνίες αυτές, το όλο εγχείρημα να εξακολουθεί να φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Χαρακτηριστικές υπήρξαν σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημειώνοντας πως και τα έξι κεφάλαια που συζητήθηκαν κατά τις εντατικές συνομιλίες είναι πολύ σημαντικά, υπέδειξε πως τα συγκεκριμένα δύο κεφάλαια, των εγγυήσεων και του εδαφικού, θα κρίνουν τη διαδικασία. Μια διαδικασία, χρονικό ορόσημο της οποίας τίθεται πλέον το προσεχές φθινόπωρο και συγκεκριμένα τα μέσα του Σεπτέμβρη, αφού μέχρι τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί οι επτά νέες συναντήσεις που προγραμματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό, αφού αναλόγως των αποτελεσμάτων των επτά συναντήσεων, θα διαφανεί, όπως εκτιμά η Κυβέρνηση, πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, θέση της Κυβέρνησης είναι ότι πριν αρχίσει η συζήτηση για χάρτες και ονοματολογία, θα πρέπει να συζητηθούν τα κριτήρια, που θα διέπουν τη λύση του περιουσιακού και ακολούθως, αφού συμφωνηθούν αυτά τα κριτήρια, να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένους χάρτες. Τα κριτήρια, όπως τονίζει η Κυβέρνηση, είναι εκείνα, που θα καθορίσουν τη συζήτηση, ενώ σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, η Κυβέρνηση ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν υπάρχει πρώτα συμφωνία στο εδαφικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή τουλάχιστον 100, 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση (οι καταγραμμένοι πρόσφυγες είναι 160,000) και η επιστροφή θρησκευτικών μνημείων και χώρων λατρείας που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ε/κ. Ιδιαίτερης σημασίας για την ε/κ πλευρά είναι και η διασφάλιση της ακτογραμμής (στην οποία εμπίπτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και η συνδεσιμότητα των διαφόρων χωριών και κοινοτήτων. Αν για παράδειγμα ένα χωριό έχει 5,000 κατοίκους και ένα άλλο 1,000 κατοίκους, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση του χωριού με τους περισσότερους κατοίκους, γιατί αυτόματα αυτό σημαίνει και επιστροφή περισσοτέρων προσφύγων.
Εξάλλου, ξεκάθαρη είναι η θέση της Κυβέρνησης για μη αποδοχή τουρκικών εγγυήσεων, ενώ αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, η ε/κ αποδέχεται τη σταδιακή απομάκρυνση, καθώς αποδέχεται ότι δεν είναι δυνατό από την επομένη της λύσης να απομακρυνθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»