Μέσα Σεπτεμβρίου το επόμενο ορόσημο της διαδικασίας για το Κυπριακό

  Με την παραδοχή των δυσκολιών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων στα ζωτικής σημασίας κεφάλαια του Κυπριακού, η Κυβέρνηση παραμένει συγκρατημένη αναφορικά με την προοπτική συνολικής διευθέτησης του προβλήματος.
Η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, επιβεβαίωσε τη μεγάλη διάσταση απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές στα σημαντικά κεφάλαια των εγγυήσεων και του εδαφικού, με αποτέλεσμα πάρα την εκφρασθείσα βούληση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να ξεπεραστούν οι διαφωνίες αυτές, το όλο εγχείρημα να εξακολουθεί να φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Χαρακτηριστικές υπήρξαν σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημειώνοντας πως και τα έξι κεφάλαια που συζητήθηκαν κατά τις εντατικές συνομιλίες είναι πολύ σημαντικά, υπέδειξε πως τα συγκεκριμένα δύο κεφάλαια, των εγγυήσεων και του εδαφικού, θα κρίνουν τη διαδικασία. Μια διαδικασία, χρονικό ορόσημο της οποίας τίθεται πλέον το προσεχές φθινόπωρο και συγκεκριμένα τα μέσα του Σεπτέμβρη, αφού μέχρι τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί οι επτά νέες συναντήσεις που προγραμματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό, αφού αναλόγως των αποτελεσμάτων των επτά συναντήσεων, θα διαφανεί, όπως εκτιμά η Κυβέρνηση, πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, θέση της Κυβέρνησης είναι ότι πριν αρχίσει η συζήτηση για χάρτες και ονοματολογία, θα πρέπει να συζητηθούν τα κριτήρια, που θα διέπουν τη λύση του περιουσιακού και ακολούθως, αφού συμφωνηθούν αυτά τα κριτήρια, να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένους χάρτες. Τα κριτήρια, όπως τονίζει η Κυβέρνηση, είναι εκείνα, που θα καθορίσουν τη συζήτηση, ενώ σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, η Κυβέρνηση ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν υπάρχει πρώτα συμφωνία στο εδαφικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή τουλάχιστον 100, 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση (οι καταγραμμένοι πρόσφυγες είναι 160,000) και η επιστροφή θρησκευτικών μνημείων και χώρων λατρείας που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ε/κ. Ιδιαίτερης σημασίας για την ε/κ πλευρά είναι και η διασφάλιση της ακτογραμμής (στην οποία εμπίπτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και η συνδεσιμότητα των διαφόρων χωριών και κοινοτήτων. Αν για παράδειγμα ένα χωριό έχει 5,000 κατοίκους και ένα άλλο 1,000 κατοίκους, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση του χωριού με τους περισσότερους κατοίκους, γιατί αυτόματα αυτό σημαίνει και επιστροφή περισσοτέρων προσφύγων.
Εξάλλου, ξεκάθαρη είναι η θέση της Κυβέρνησης για μη αποδοχή τουρκικών εγγυήσεων, ενώ αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, η ε/κ αποδέχεται τη σταδιακή απομάκρυνση, καθώς αποδέχεται ότι δεν είναι δυνατό από την επομένη της λύσης να απομακρυνθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες.
 
 
 

Δειτε Επισης

Τρίτη σύλληψη για πετροβολισμό περιπολικού στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 20χρονο
Γεωπολιτική, δημογραφικό και… Τραμπ πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα
Βουλευτές του Κογκρέσου σε Τραμπ: «Ο Ερντογάν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»
Φωτιά σε εν κινήσει όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού
Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία
Δύο πρόσωπα εντοπίστηκαν τραυματισμένα σε διάστημα μισής ώρας στη Λεμεσό-Διερευνά επιθέσεις η Αστυνομία
Χειροπέδες σε 17χρονο για τα επεισόδια του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άλλη μια επίθεση εναντίον διανομέα φαγητού στη Λεμεσό-Του έκλεψαν το μοτοποδήλατο
Το νεκρό καγκουρό μετά από μάχη και η παραλαβή από ζωολογικό κήπο... μυστήριο-Όσα υποστηρίζει ο 36χρονος