Κυπριακό και ελληνικό χρέος στη συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα

Η πορεία του Κυπριακού, το ελληνικό πρόγραμμα και χρέος αλλά και το προσφυγικό κυριάρχησαν στην περίπου 30λεπτη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση παρόντες ήταν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

 
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
 
Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού. Επίσης, ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ. 
 
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.  Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
 
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία”


Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι οι δύο βασικοί στόχοι του ΝΑΤΟ σε αυτήν την χρονική στιγμή και αυτά δεν διασφαλίζονται στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες των εταίρων της Συμμαχίας εκεί και χωρίς να υπάρχει πλαίσιο προσπαθειών ειρήνευσης, υπογράμμισε στις παρεμβάσεις που έκανε στις δύο συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
Όσον αφορά στη Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μη συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα συμμάχων απέναντι στη Ρωσία αλλά επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες τους ως οφείλει, αναμένοντας να υπάρξει αντίστοιχη στάση για τις ελληνικές ανησυχίες.
 
Αν και σημείωσε ότι η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας ενδυνάμωσε σημαντικά την ετοιμότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης και την ευελιξία της, τόνισε ότι η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, λέγοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αντίστοιχη αποφασιστικότητα στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να αποφευχθεί η ενίσχυση διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη καθώς έχει αποδειχθεί το πόσο καταστροφικά λειτουργεί αυτό.
 
Η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία είπε, συμπληρώνοντας ότι η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά, συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης και ότι η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο ιδιαίτερα σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση. Γι αυτό και η Ελλάδα, συνέχισε, υποστήριξε την απόφαση για τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης ενός επαληθεύσιμου, αποτελεσματικού και νομικά δεσμευτικού καθεστώτος Ελέγχου των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.
 
Όσον αφορά στο νότο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αστάθεια που επικρατεί επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη τόσο μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων. Η υλοποίηση του «Πλαισίου προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις ασφαλείας από το Νότο», τόνισε, οφείλει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πολυδιάστατης απάντησης της διεθνούς κοινότητας για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με εταίρους της Συμμαχίας, με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ.
 
 
 
 

 

Δειτε Επισης

Ερωτήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση πεντάχρονου-«Γονείς θυτών προσπάθησαν να προκαλέσουν»
Σοκάρουν οι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης-«Το ευχαριστήθηκα... και καλά της κάναμε»
To χρονικό του εγκλήματος στην Κέρκυρα-Τι είπε η 49χρονη που σκότωσε τον σύζυγό της
Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Στον Εισαγγελέα o Παλαιοχριστιανός-«Δεν άρπαξε το βρέφος, του ανήκει»