35 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια τριπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας χθες κοντά σε ένα μαυσωλείο Σιιτών βόρεια της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 60, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής ασφάλειας.
 
Η επίθεση στο μαυσωλείο του Σαγίντ Μοχάμεντ μπιν Αλί αλ-Χαντί αναζωπύρωσε φόβους μιας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ Σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ.
 
Οι Σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία στο Ιράκ αλλά οι σουνίτες πλειοψηφούν στις βόρειες και δυτικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και στη Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο. Ο προεξέχων Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σάντρ διέταξε την πολιτοφυλακή του, την Ειρηνευτική Ταξιαρχία, να αναπτυχθεί γύρω από το μαυσωλείο κοντά στη πόλη Μπάλάντ, περίπου 93 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.
 
Η πολιτοφυλακή του έχει αναπτυχθεί επίσης και στην Σαμάρα, την πόλη όπου βρίσκεται το μνημείο του Ιμαμ Αλί αλ-Χαντί, πατέρα του Σαγίντ Μοχάμεντ. Το 2006, μια βομβιστική ενέργεια κατέστρεψε τον χρυσό θόλο του ναού αφιερωμένο στον Αλί αλ-Χαντί και τον άλλο του γιο, Ιμαμ Χασάν αλ-Ασκάρι, δημιουργώντας ένα κύμα θρησκευτικής βίας.
 
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε κοινωνικούς ιστότοπους έδειξαν μια φωτιά να καίει στην αγορά στην είσοδο του μαυσωλείου του Σαγίντ Μοχάμεντ, αλλά δεν φαινόταν αν είχε υποστεί ζημιές το κτίριο. Ενας άνδρας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά στην εξωτερική πύλη του μαυσωλείου γύρω στις 11 μ.μ. τοπικής ώρας (ίδια ώρα Ελλάδας), επιτρέποντας αρκετούς οπλοφόρους να εισβάλλουν στο χώρο και να αρχίσουν να πυροβολούν τους πιστούς που γιόρταζαν το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
 
Τουλάχιστον ένας οπλοφόρος ανατίναξε τον εαυτό του ανάμεσα στο πλήθος ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από τα πυρά του φύλακα του μαυσωλείου προτού προλάβει να πυροδοτήσει τη ζώνη εκρηκτικών του. Το μνημείο εβλήθη επίσης και από ρουκέτες.
 
Το Ισλαμικό Κράτος, που αποτελείται από σκληροπυρηνικούς σουνίτες, είπε σε δήλωσή του πως η επίθεση εκτελέστηκε από τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τρομακτικό ατύχημα σε αγώνα με ταχύπλοα στη Νεβάδα-Σκάφος εκτοξεύτηκε στον αέρα
Νέες ρωσικές επιθέσεις με drones στο Ντνίπρο-Μεταξύ των θυμάτων δωδεκάχρονο κορίτσι
Τα άδυτα του Κονκλαβίου-Βήμα βήμα η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα
Ξημέρωσε με ρεύμα σε Ισπανία και Πορτογαλία-Πρόβα για το «Zero Day» το εφιαλτικό μπλακ άουτ;
Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ιβηρική Χερσόνησο
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε παιδικό σταθμό στις ΗΠΑ-Τουλάχιστον 4 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά
Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ