Αξιωματούχος ESA: Οι Κύπριοι συμβάλουν στη διαστημική τεχνολογία

Οι Κύπριοι θα συμβάλουν στη διαστημική τεχνολογία, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της ESA

Πεπεισμένος ότι οι Κύπριοι επιστήμονες θα συμβάλουν στη διαστημική τεχνολογία, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA) Φρεντερίκ Νόρτλουντ.

Ο κ. Νόρτλουντ, ο οποίος ήταν την Τετάρτη στην Κύπρο για την υπογραφή της Συμφωνίας `Ευρωπαϊκού Συνεργαζόμενου Κράτους Μέλους` μεταξύ της Κύπρου και της ESA, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η υπογραφή είναι σημαντική για την Κύπρο αλλά και για τον ίδιο τον Οργανισμό, ο οποίος μπορεί να αποκομίσει και αυτός οφέλη από τη συνεργασία με την Κύπρο.

`Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της καινοτομίας, των συστημάτων, ή της επιστημονικής έρευνας και φυσικά οπωσδήποτε χρειαζόμαστε και την Κύπρο` είπε.

Στην Κύπρο, ανέφερε ο αξιωματούχος της ESA, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, μεγάλες δυνατότητες και καλές ιδέες και πρόσθεσε ότι στον Οργανισμό αναμένουν ότι η Κύπρος θα προσφέρει τα μέγιστα σε πολλούς τομείς.

“Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος μπορεί να δώσει μεγάλη αξία σε πολλούς τομείς` είπε και αναφέρθηκε στον τομέα της παρατήρησης της Γης, στη διαστημική επιστήμη, στην αστρονομία, στις τηλεπικοινωνίες και στις διαστημικές εφαρμογές, όπως στον τομέα της ναυτιλίας και της γεωργίας.

Η ESA, είπε, πιστεύει ότι οι Κύπριοι επιστήμονες θα καταφέρουν πολλά στον τομέα της καινοτομίας.
`Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε καινοτομίες από την Κύπρο που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού`, είπε.

Είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους επιστήμονες ειδικά για δύο προγράμματα της ESA, την αποστολή Euclid για χαρτογράφηση της γεωμετρίας του σκοτεινού σύμπαντος και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Web Space Telescope, που στόχο έχει τη μελέτη της υπέρυθρης ακτινοβολίας για καλύτερη κατανόηση της προέλευσης και της δημιουργίας του σύμπαντος.

Η Συμφωνία `Ευρωπαϊκού Συνεργαζόμενου Κράτους Μέλους` μεταξύ της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) υπεγράφη την Τετάρτη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκο Μιχαηλίδη και τον κ. Nordlund.

Η Κύπρος έχει πλέον την ιδιότητα του Ευρωπαϊκού Συνεργαζόμενου Κράτους Μέλους. Στόχος όμως της Κυβέρνησης είναι μελλοντικά η πλήρης ένταξη της χώρας.

H ΕSA αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος απαριθμεί 22 πλήρη κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία και Φιλανδία).
Έργο της ESA είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, καθώς και την ανάπτυξη, βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Η ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.
  

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς