Τελικά δεν φταίει μόνο ο καύσωνας για τις τρελές τιμές φρούτων και λαχανικών

Ο καύσωνας της περασμένης βδομάδας, λίγο οι μεσάζοντες και λιγότερο το ανοικτό παζάρι είναι οι αιτίες για τις υψηλές τιμές σε οπωροκηπευτικά και φρούτα.
Ο Ρεπόρτερ, επισκέφτηκε σήμερα τη λαϊκή Αγορά Λευκωσίας εκεί όπου οι παραγωγοί πωλούν προϊόντα εποχής λίγο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
Βασικά προϊόντα όπως το φασολάκι, το λουβί και τα λεμόνια, απουσιάζουν από τα σημεία πώλησης λόγω του καύσωνα, μας ενημέρωσαν. Ακόμη και τα καρπούζια, τα οποία έχουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο την τιμητική τους πωλούνται στα 0.75 σεντ το κιλό. Τιμή, που όπως μας είπαν, είναι πολύ υψηλότερη από τη συνηθισμένη.

 


Τα αγγουράκια πωλούνται στο 1.80 σέντ και οι ντομάτες στο 1.30. Από εκεί και πέρα όμως η κάθε υπεραγορά μπορεί να τα πωλεί σε ότι τιμή θέλει.
Σε ότι αφορά ωστόσο το γενικότερο θέμα των τιμών, πέραν από τις καιρικές συνθήκες, αύξηση στις τιμές προκαλούν όπως ανέφεραν και  οι μεσάζοντες. «Το παζάρι είναι ανοικτό και πολύ ορθά ωστόσο τα λεμόνια για παράδειγμα που τιμή τους καθορίστηκε στην αγορά στα 2.95 σε μια υπεραγορά η τιμή τους εκτοξεύεται στα 04.00 ευρώ το κιλό».

 

 

Οι ίδιοι παραγωγοί, έστειλαν μέσω του Ρεπόρτερ μήνυμα στους καταναλωτές, να επιλέγουν για τις αγορές τέτοιων προϊόντων, τις συνοικιακές υπεραγορές στις οποίες τα οπωροκηπευτικά και φρούτα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από ότι στις μεγάλες υπεραγορές.,

 

 


Διαμαρτύρονται οι καταναλωτές
Χθες με ανακοίνωση της η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) ανέφερε ότι αρκετοί καταναλωτές επικοινωνούν με την Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα και την ακρίβεια των καρπουζιών, η Οργάνωση αναφέρει ότι είναι και σε όλα τα άλλα οπωροκηπευτικά π.χ. τις ντομάτες, τα αγγουράκια, το λουβί κλπ. που έχουν πολλαπλασιαστεί οι τιμές.

 

 

«Οι εμπορευόμενοι επικαλούνται τις καιρικές συνθήκες για την άνοδο των τιμών. Αυτή η δικαιολογία όμως δεν ευσταθεί, γιατί οι παραγωγοί, με τους οποίους η Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. μίλησε μας το διέψευσαν, λέγοντας πως οι ίδιοι δεν πληρώνονται περισσότερο. Είναι οι μεσάζοντες και οι έμποροι που τεχνηέντως ακριβαίνουν τις τιμές, προφασιζόμενοι τις καιρικές συνθήκες», υποστηρίζει η ανακοίνωση. Η Ένωση καλεί τους καταναλωτές να αποφύγουν τελείως να αγοράζουν ή να περιορίσουν δραστικά τις ποσότητες που αγοράζουν για να αυξήσουν τη ζημιά στους εμπόρους και να επηρεάσουν έτσι τις τιμές να μειωθούν.

 


  

 

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια