Τα βρίσκουν για ιθαγένεια και βασικές ελευθερίες Αναστασιάδης-Ακιντζί

 Τα κεφάλαια της ιθαγένειας και των βασικών ελευθεριών συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.  Ήταν η δεύτερη συνάντηση των ηγετών εντός Ιουλίου και απομένουν έως το τέλος του μήνα άλλες τέσσερις.
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δημιουργική. Επανέλαβε ακόμη ότι ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν μέσα στο 2016, αρκεί, όπως υπέδειξε, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή «να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές». Κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι  είναι ικανοποιημένος σε ένα αριθμό κεφαλαίων και επιφυλακτικός σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα, όπου υπάρχουν και βασικές διαφορές. Σε παρατήρηση ότι θέση του κ. Ακκιντζί είναι ότι δεν θα σταλεί κανένας έποικος πίσω στην Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καθορίζεται ο αριθμός, ποιοι θα είναι οι έχοντες το δικαίωμα να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα». Ερωτηθείς αν η αναλογία είναι 4 προς 1, ο Πρόεδρος απάντησε «πολύ πολύ πλησίον, μια ελάχιστη απόκλιση».
Σε άλλη παρατήρηση ότι αυτό είναι από τα κεφάλαια όπου δεν υπάρχουν διαφωνίες, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στο περιουσιακό, ο Πρόεδρος απάντησε «απόλυτα ορθό». «Έτσι, όπως και είπα, μακάρι να είχαμε τις ίδιες μικρές αποστάσεις διαφορών όπως στα όσα συζητήθηκαν σήμερα, δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας-είναι συμφωνημένο και από το κοινό ανακοινωθέν-αλλά και στα θέματα των βασικών ελευθεριών», ανέφερε. Ερωτηθείς αν οι βασικές ελευθερίες είναι διασφαλισμένες, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.
 
Όχι σε χρονοδιαγράμματα
Σε ερώτηση αν με την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων τον Ιούλιο θα διαφανεί το πού οδεύουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα στο διάλογο. «Όσο γίνεται διάλογος, τόσο διαπιστώνονται από την μια οι ανησυχίες της μιας ή της άλλης των κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται και η ανάγκη να βρεθεί ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016 αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου», κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
Στο τέλος, εδαφικό και εγγυήσεις
Από την πλευρά του, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ήταν χρήσιμη, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Τρίτη 12 Ιουλίου και θα συζητήσουν τα θέματα της οικονομίας και της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμπρόεδροι των ομάδων εργασίας θα συνοδεύουν τους δύο ηγέτες, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σ’ αυτά τα θέματα. Υπενθύμισε παράλληλα ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των θεμάτων εντός των τεσσάρων συναντήσεων ως και τις 29 Ιουλίου και επανέλαβε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν χρήσιμη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Μόρφου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το εδαφικό θα συζητηθεί ότι έρθει η ώρα όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε ότι το εδαφικό θα συζητηθεί πριν την τελευταία πτυχή, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη ως προς αυτό το θέμα και αρνείται τη συζήτηση ονοματολογίας, ποσοστών ή χαρτών πριν να έρθει η ώρα. «Θέλουμε να συζητηθεί αυτό το θέμα σύντομα γιατί θέλουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά σήμερα δεν ήταν η μέρα», είπε. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις γενικότερα υπό τη μορφή ανταλλαγής απόψεων θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου.
Η τ/κ πλευρά, ισχυρίστηκε, επιθυμεί να τεθεί ένα τέρμα στο κυπριακό πρόβλημα, και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να υπάρξει μια ισοζυγισμένη λύση μέσω της οποίας και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν λογικά όρια, στο πλαίσιο της λογικής, προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται γι αυτό το σκοπό, προστατεύοντας τα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, όπως τη συμφωνία να συζητηθούν το εδαφικό και οι εγγυήσεις στο τέλος. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν τις συζητήσεις για ονόματα, χάρτες και ποσοστά από τώρα, υποστήριξε.

 
 

Δειτε Επισης

Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό
Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις-«Καμία πτήση της RAF δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στους Ισραηλινούς»
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»