Ντάλας: Ο δράστης ήθελε να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς

Σοκαρισμένη βρήκε η σημερινή ημέρα τις ΗΠΑ,  ενώ η οργή για η ρατσιστική αστυνομική βία μοιάζει πλέον να έχει βγει εκτός ελέγχου. 
 
Οι νεκροί αστυνομικοί στο Ντάλας ανέρχονται στους πέντε, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν.
 
Νεκρός είναι ο ύποπτος που βρισκόταν αποκλεισμένος σε γκαράζ, ο οποίος φέρεται να έχει αναγνωριστεί. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για τον 25χρονο Μάικα Τζόνσον. 
 
Πηγή της κυβέρνησης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο ύποπτος ήταν μέλος του σώματος εφέδρων του αμερικανικού στρατού.
 
Ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ιδίως αστυνομικούς, δήλωσε, νωρίτερα, εκπρόσωπος των Αρχών.
 
Ο δράστης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ, τελικά έχασε τη ζωή του από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε η Αστυνομία με ρομπότ. «Είπε στους αστυνομικούς ότι έδρασε μόνος και ότι ήταν εξοργισμένος από την αστυνομική βία κατά των μαύρων» είπε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν.
 
Οι έρευνες για την ανεύρεση εκρηκτικών στην περιοχή συνεχίζονται και πολλοί δρόμοι στο κέντρο του Ντάλας είναι κλειστοί.
 
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας εκ των πολλών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην χώρα, κατά των φόνων δύο Αφροαμερικανών από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.
 
Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα.
«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.
 
«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter» επισήμανε ο Μπράουν.
 
«Είπε ότι ήταν ταραγμένος από τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν συγχισμένος με τους λευκούς πολίτες. Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».
 
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, σύμφωνα με τον Μπράουν κι ότι έδρασε μόνος. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα.
 
Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσαν τις προεκλογικές συναντήσεις τους μετά την τραγωδία στο Ντάλας.
 
Η Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να μεταβεί στην Πενσιλβάνια μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Μαϊάμι.
 
To κανάλι KDFW μετέδωσε εικόνες που φέρονται να δείχνουν την ανταλλαγή πυρών ενός από τους δράστες με την αστυνομία: 
 
 


 

Η αστυνομία του Ντάλας είχε ενδιάμεσα δημοσιεύσει φωτογραφία ενός από τους υπόπτους, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του (στο Τέξας είναι νόμιμη η κατοχή όπλου όπως αυτό στη φωτογραφία).

Σύμφωνα με αναφορές άνδρα που δήλωσε αδελφός του εικονιζόμενου μιλώντας στο CBS, επρόκειτο για τον Μαρκ Χιουζ που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ήταν εκείνος που προσήλθε οικειοθελώς και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν διαπιστώθηκε σχέση του με τα περιστατικά.   
 
 
 

Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ

Μεσίστιες θα κυματίζουν από την Παρασκευή έως τις 12 Ιουλίου οι σημαίες στις ΗΠΑ μετά από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης (...) δίνω εντολή η αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού» σε ολόκληρη την χώρα, επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε γραπτή ανακοίνωσή του.

 
ΠΗΓΗ: in.gr, euronews

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία