Ο Σόιμπλε εξόργισε τους Πορτογάλους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας επέδωσε διαμαρτυρία στον Γερμανό πρέσβη στη Λισαβόνα, για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί νέου προγράμματος στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας.
 
Ο Γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ είχε κληθεί στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ την 30ή Ιουνίου, την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο κ. Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα.
 
«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.
Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».
 
Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως υποβάθμισε το ζήτημα, αναφέροντας ότι υπήρξαν επικοινωνίες διαμέσου «του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Βερολίνο και του πρεσβευτή της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να διασαφηνιστεί το νόημα των δηλώσεων που αποδόθηκαν» στον κ. Σόιμπλε. «Η Πορτογαλία κρίνει εντελώς ικανοποιητικές τις εξηγήσεις» οι οποίες δόθηκαν, πρόσθεσε.
 
«Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λισαβόνα τηρεί στενές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ καλών εταίρων, μπορούν πάντα να γίνονται συζητήσεις για ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία συνδέονται με τη νομισματική ένωση», ανέφερε από την πλευρά του το γερμανικό ΥΠΕΞ.
 
Οι δηλώσεις του Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα την Πέμπτη ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.
 
Πηγη: Νaftemporiki
 
 

Δειτε Επισης

Πώς επιλέγει ένας Πάπας το όνομά του-Ποια είναι τα «ανεπιθύμητα»
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα 95 δισ. αν ο Τραμπ δεν κάνει συμφωνία για τους δασμούς
Η πολυετής σύγκρουση Ινδίας με Πακιστάν για το Κασμίρ-Οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς και οι ισορροπίες