Καδής: Το Βrexit δεν θα επηρεάσει υφιστάμενους φοιτητές

Το μήνυμα ότι οι 10 χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία καθώς επίσης και αυτοί που θα μεταβούν φέτος για σπουδές, θα έχουν από μηδενικές  μέχρι ελάχιστες επιπτώσεις από το Brexit, έστειλε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, επικαλούμενος τις επίσημες δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων. 
 
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο Κώστας Καδής υπέδειξε ότι για τα επόμενα χρόνια, το καθεστώς των Κυπρίων φοιτητών θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας. Πρόσθεσε ότι θα μπορούν να συναφθούν διμερείς συμφωνίες και στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας. «Η κυβέρνηση», σημείωσε ο Υπουργός «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα ως προς το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν είτε σε επίπεδο συμφωνιών, είτε σε επίπεδο διμερών σχέσεων, για να μην υπάρχουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις προς τους φοιτητές και γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
 
Οι εναλλακτικές επιλογές
Πάντως, πηγές από το υπουργείο παιδείας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο από του χρόνου, πολλοί εν δυνάμει φοιτητές να προτιμήσουν για σπουδές Πανεπιστημιακά Ιδρύματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια τάση για σπουδές σε Πανεπιστήμια χωρών όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και  η Ιταλία. Αιτία η οικονομική κρίση και η δυσκολία, εκ μέρους πολλών οικογενειών, να καλύπτουν οικονομικά τα δίδακτρα και τη ζωή των παιδιών τους στη Βρετανία.  «Όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε Πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης ή το Cambridge, σίγουρα δεν θα αλλάξουν τα σχέδια τους, θα υπάρξουν όμως και άλλοι που θα μελετήσουν σοβαρά τις εναλλακτικές τους επιλογές», δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online η ίδια πηγή. Βεβαίως, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή γιατί όλα εξαρτώνται και από τον κλάδο σπουδών που ενδιαφέρει τον κάθε υποψήφιοι φοιτητή. 
 
Παραμένει η αντιπαράθεση για τα τετράμηνα
Στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητήθηκε και το θέμα των νέων κανονισμών για την εκπαίδευση. Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής κάλεσε τη Βουλή  να τους ψηφίσει τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να μπορέσουν να τους εφαρμόσουν από τη νέα σχολική χρονιά. Σημείο αντιπαράθεσης εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο.
Σημειώνεται ότι στους νέους κανονισμούς προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι το σχολικό έτος θα ξεκινά πιο νωρίς και θα τελειώνει τέλος Ιουνίου. Προνοεί επίσης ότι οι μετεξεταστέοι θα παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο τον Ιούνιο και θα παρακάθονται σε εξετάσεις τον ίδιο μήνα και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως γίνεται σήμερα. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO