Αυτή είναι η επιστολή Σιζόπουλου στον Αναστασιάδη για το Εθνικό Συμβούλιο

  Επιστολή διά της οποίας θα ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευκρινήσεις επί του περιεχομένου της πρότασής του για ανασύσταση του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου αποστέλλει εντός της ημέρας η ΕΔΕΚ.
Η ΕΔΕΚ διαπιστώνει ασάφειες και αοριστολογίες στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, γι’ αυτό και επιθυμεί να λάβει διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων προνοιών της, προτού δώσει την οριστική θετική ή αρνητική της απάντηση. Ταυτόχρονα, η ΕΔΕΚ αποστέλλει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δική της εξασέλιδη πρόταση που ετοίμασε για εκσυγχρονισμό και αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς από το ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE επί του θέματος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε: «Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ έχουμε μελετήσει την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από την επίδοση της τελικής μας απάντησης, λόγω των αοριστιών που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Προέδρου, θα ζητήσουμε να μας δοθούν πρόσθετες διευκρινήσεις επί του περιεχομένου της. Την ίδια στιγμή, η ΕΔΕΚ έχει έτοιμη εξασέλιδη πρόταση για το πώς το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να λειτουργήσει με αναβαθμισμένο ρόλο και συγκροτημένο πλαίσιο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού μας και κυρίως στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας ενόψει της πορείας επίλυσης του Κυπριακού».  
 
Λεπτομερειακό το έγγραφο 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος και ερωτηθείς για τις προτάσεις της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το έγγραφο που θα αποσταλεί είναι πολύ λεπτομερειακό και αφορά κυρίως τη σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και την ενίσχυση του Σώματος με ομάδες εργασίας, οι οποίες θα υποβάλουν τεκμηριωμένες προτάσεις, αναλύσεις και μελέτες. «Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία, έχοντας ολοκληρωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, θα καθορίζει την τακτική και στρατηγική στο Κυπριακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή», είπε.
Αναφερόμενος στις ασάφειες, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου που ο Πρόεδρος ζητά από τα κόμματα να συνυπογράψουν. Είπε επίσης ότι ζητείται οι συζητήσεις να διεξάγονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο, που καθορίζεται από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως οι συμφωνίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Ποιες είναι αυτές οι συμφωνίες, οι οποίες ουσιαστικά θα καθορίσουν και τον τρόπο συζήτησής μας» και «κατά πόσο αυτά όλα μας οδηγούν σε ακύρωση διαχρονικών θέσεων» κάποιων κομμάτων», αναρωτήθηκε. Διερωτήθηκε τέλος αν ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Σώματος στερεί από τα κόμματα τη δυνατότητα να έχουν διαφωνίες.
 
Πιο κάτω παρατίθεται αυτούσια η επιστολή που απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2016
 
 Εξοχότατο
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριο Νίκο Αναστασιάδη
Προεδρικό Μέγαρο
 
 Έλαβα την επιστολή- σας ημερομηνίας 4.7.2016 που αφορά την πρόταση για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου (Ε.Σ).
Την έχουμε μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή και έχουμε διαπιστώσει κάποιες ασάφειες που κατά την άποψη- μας  άπτονται σημαντικών ζητημάτων, όπως:
Μας ζητάτε να συγκατατεθούμε στην συνυπογραφή όρων λειτουργίας του Σώματος χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί
Καθορίζετε το πλαίσιο συζήτησης στο Ε.Σ. στο οποίο περιλαμβάνονται:
α) Οι κατά καιρούς Συμφωνίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και
β) Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ε.Σ.
 
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες συμφωνίες περιλαμβάνονται στην παρ. (α) και ποιες αποφάσεις στην παρ. (β).
Ποιος θα καθορίζει ή με ποια διαδικασία θα καθορίζεται ποιες αποφάσεις του Ε.Σ. είναι άκρως απόρρητες και ποιες όχι.
Θα σας παρακαλούσα να έχουμε την απάντησή- σας το συντομότερο δυνατό για να καταστεί δυνατή η τελική- μας απάντηση εντός των χρονικών ορίων που έχετε θέσει.
 
Με αυτή την ευκαιρία σας κοινοποιώ και τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου.
 
 Με εκτίμηση
 
 Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό
Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις-«Καμία πτήση της RAF δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στους Ισραηλινούς»
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση