Το 2017 στην Κύπρο η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής
13:53 - 06 Ιουλίου 2016
Το 2017 αναμένεται να αρχίσει η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής στην Κύπρο. Η χρήση της θα γίνεται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Εκτιμάται ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής (e-signature) θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στο διοικητικό κόστος του δημοσίου και θα απλοποιήσει κατά πολύ τις διάφορες διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με το κράτος.
Οι προηγμένες ηλεκτρονικές υπογραφές, οι οποίες αντικαθιστούν την ιδιόχειρη υπογραφή, θα ανοίξουν το δρόμο στη διεκπεραίωση ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών που μέχρι τώρα απαιτούσαν τόσο τη χειρόγραφη υπογραφή των ατόμων όσο και τη φυσική τους παρουσία.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανάθεση σε εταιρία
Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταρτιστούν τα έγγραφα του διαγωνισμού μέσω των οποίων θα ανατεθεί η όλη εργασία σε εταιρεία που θα προμηθεύει τις ηλεκτρονικές υπογραφές και τα λεγόμενα πιστοποιητικά αυθεντικοποίησης.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ προβληματισμό προκαλεί στην Κυβέρνηση το γεγονός ότι πρέπει να “κτιστούν” ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες του κράτους ώστε να είναι και χρήσιμες οι ηλεκτρονικές υπογραφές.
Τα εύσημα θα πρέπει να αποδoθούν στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τους συνεργάτες του γιατί κατάφεραν "να ξεκολλήσουν" ένα θέμα το οποίο συζητείτο για χρόνια. Ενώ δηλαδή υπάρχει η νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών, διεξάγονταν για χρόνια συζητήσεις για ποιος θα ήταν ο πάροχος των ηλεκτρονικών υπογραφών και των σχετικών πιστοποιητικών και ποιο θα ήταν το μέσο φύλαξης τους.
Τώρα πλέον το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από πρωτοβουλία της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα του δημοσίου, έλαβε αυτή την απόφαση και προχωρά στην αγορά αναγνωρισμένων πιστοποιητικών από εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Παράλληλα, λήφθηκαν αποφάσεις για να κτιστούν περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικά για χρήση των υπογραφών τόσο στο δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έγγραφα του σχετικού διαγωνισμού ετοιμάζονται και σε συνεργασία με την Εσθονική Κυβέρνηση και στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί για παροχή τεχνογνωσίας.
Πώς λειτουργεί η e-signature
Η κάθε υπηρεσία θα προβεί στις κατάλληλες τροποποιήσεις στο σύστημα της για να δέχεται την ηλεκτρονική υπογραφή. Όταν ο πολίτης θα υποβάλλει την αιτήσή του για μεταβιβαστικά τέλη πχ στο Κτηματολόγιο θα έχει ένα doken (το μέσο βασικά στο οποίο θα είναι φυλαγμένη η ηλεκτρονική υπογραφή του και το πιστοποιητικό του) και με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπογράφει ηλεκτρονικά την αίτηση και να την υποβάλλει.
Εξαιρετικά απλή διαδικασία
Γίνονται σκέψεις αν το doken αυτό θα είναι μια ξεχωριστή κάρτα, μια sim card, usb, ή εφαρμογή cloud, αλλά ουσιαστικά η όλη διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και πρακτική για τον πολίτη και θα προσομοιάζει κατά πολύ με τη μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό τράπεζας σε άλλο μέσω πχ του digipass που χρησιμοποιεί η Τράπεζα Κύπρου.
Σίγουρα υπολογίζεται ότι θα προκύψει μια τεράστια μείωση σε διοικητικό κόστος αν αναλογιστεί κανείς πόσα χαρτιά και πιστοποιητικά πρέπει να υποβάλει κάποιος για υποβολή αίτησης.
Που θα χρησιμοποιείται
Παραδείγματα υπηρεσιών/αιτήσεων που χρειάζονται ηλεκτρονικές υπογραφές και έως το 2017 θα είναι έτοιμες για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες είναι, υπηρεσία για αίτηση για ΕΕΕ, αίτηση για επίδομα τέκνου και μονογονιού, αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού λευκού ποινικού μητρώου, αιτήσεις του ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης που αφορά εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων (χρειάζονται πολλαπλές υπογραφές από διάφορους φορείς).