Πώς προχωρά η παραχώρηση τιτλοποιήσεων και πιστοποιητικών μίσθωσης σε συνοικισμούς

 Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, εξέτασε σήμερα την πορεία τιτλοποιήσεων κατοικιών σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και κυβερνητικούς οικισμούς και το θέμα παραχώρησης πιστοποιητικών μίσθωσης.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά είπε πως με βάση την ενημέρωση τον τελευταίο χρόνο έχουν παραχωρηθεί 306 πιστοποιητικά μίσθωσης σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και 26 πιστοποιητικά σε κυβερνητικούς οικισμούς. Μέχρι σήμερα παραχωρήθηκαν 2403 πιστοποιητικά μίσθωσης σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και 878 σε κυβερνητικούς οικισμούς. Δυστυχώς, όπως είπε, ακόμη εκκρεμεί η παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε 2568 κατοικίες σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και 1473 σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Σε ότι αφορά στις τιτλοποιήσεις, η κ. Κουκουμά είπε πως τον τελευταίο χρόνο παραχωρήθηκαν μόνο 14 τίτλοι ιδιοκτησίας σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, μέχρι σήμερα παραχωρήθηκαν 2668 και εκκρεμούν 1671 τίτλοι. Για τους κυβερνητικούς οικισμούς, τον τελευταίο χρόνο δόθηκαν 112 τίτλοι, ενώ εκκρεμούν 345 τίτλοι.

“Είναι κατανοητό ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν παρανομίες και γι αυτό δεν έχουν παραχωρηθεί τίτλοι, ή υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν πτωχεύσαντες και με αυτό τον τρόπο προστατεύεται το δικαίωμα των κατόχων των κατοικιών αυτών από την ενδεχόμενη πτώχευση”, είπε και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια είχε γίνει προσπάθεια, όπου οι παρανομίες δεν επηρέαζαν ανέσεις διπλανών, να προχωρήσουν και να δοθούν οι τίτλοι.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε στη συνέχεια ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρανομίες κυρίως σε πολυκατοικίες επηρεάζουν ακόμα και την τοποθέτηση των ανελκυστήρων, για τους οποίος γίνεται μεγάλος αγώνας να τοποθετηθούν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ευχήθηκε να ξεκινήσει και η παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης στις κατοικίες εκείνες που έτυχε να είναι κτισμένες κατά ένα μέρος σε τ/κ γη και σε άλλο μέρος σε ε/κ γη, κάτι που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή πριν το κλείσιμο της.

Όσον αφορά τη δυνατότητα να κτίζονται κατοικίες πάνω από υφιστάμενες οικίες, η κ. Κουκουμά είπε πως η διαδικασία σκοντάφτει πάλι στις περιπτώσεις που είναι κτισμένες σε τ/κ γη και δεν πήραν πιστοποιητικό μίσθωσης.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου στις δηλώσεις της είπε πως η διαδικασία παραχώρησης μίσθωσης θα συνεχιστεί μετά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε. Είπε πως το σκεπτικό που υπάρχει σε σχέση με τις παρανομίες είναι εκεί όπου δεν επηρεάζει τρίτα άτομα, να εξετάζεται η παραχώρηση.

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής εξέλιξη της διαδικασίας, η κ. Αριστείδου είπε πως τουλάχιστον ξεκίνησε η διαδικασία και ο προσφυγικός κόσμος που εδώ και 42 χρόνια επωμίζεται το κόστος της εισβολής θα ελαφρυνθεί σε σχέση με αυτό το θέμα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη