Eurostat: 70% των απασχολούμενων στον πολιτιστικό τομέα της Κύπρου παρακολούθησαν τριτοβάθμια εκπαίδευση

  Eννέα στα 1000 άτομα που απασχολούνται στην Κύπρο, εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, μόνο το 2,4% του γενικού απασχολούμενου πληθυσμού, το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ, το  45% των οποίων είναι γυναίκες και το 70% από αυτούς έχουν παρακολουθήσει τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη Εurostat, 3 στους 1000 εργαζόμενους  στον τομέα του πολιτισμού είναι συγγραφείς και καλλιτέχνες. Το 37% από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνάει το  16% (διαφορά 21 μονάδες).

Το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, 6 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ή ελαφρώς λιγότερο από το 3% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων. 6 στα 10 άτομα στην πολιτιστική απασχόληση είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τα περίπου 2 εκατομμύρια καλλιτέχνες και συγγραφείς στην ΕΕ, σχεδόν το ήμισυ (49%) ήταν αυτοαπασχολούμενοι, ένα μερίδιο πολύ υψηλότερο από αυτό που αναφέρθηκε για το σύνολο της απασχόλησης (15%).

Σε επίπεδο κρατών μελών, τα υψηλότερα μερίδια της πολιτιστικής απασχόλησης παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (5,2%) και τη Σουηδία (4,1%), ακολουθούν η Φινλανδία και η Ολλανδία (3,9% η κάθε μία) καθώς και η Δανία (3,8%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, παρατηρείται το χαμηλότερο μερίδιο στη Ρουμανία (1,1%), ακολουθούν η Σλοβακία (2,0%), η Βουλγαρία (2,1%), η Πορτογαλία (2,2%), η Ελλάδα (2,3%) και η Κύπρος (2,4% ).

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν ακριβώς κάτω από το μισό (47%) των ατόμων που απασχολούνται στον πολιτιστικό τομέα, ακριβώς πάνω από το ποσοστό των γυναικών στη συνολική απασχόληση. Στα περισσότερα κράτη μέλη το ποσοστό των γυναικών στην πολιτιστική απασχόληση ήταν υψηλότερο από το ποσοστό των γυναικών στη συνολική απασχόληση, ιδίως στα Βαλτικά κράτη μέλη: τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, ακολουθούν η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Κροατία και η Ρουμανία. Σε επτά κράτη μέλη υπήρχε  μικρότερο μερίδιο των γυναικών στην απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα σε σχέση με το σύνολο της απασχόλησης: στην Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Σε όλα τα κράτη μέλη, το ποσοστό των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν πολύ υψηλότερο στην πολιτιστική απασχόληση από ό, τι στη συνολική απασχόληση. Η διαφορά της εκατοστιαίας μονάδας ήταν υψηλότερη στο Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Γερμανία και τα χαμηλότερα στη Μάλτα, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Δανία. Σε επίπεδο ΕΕ, το 60% των ατόμων στην πολιτιστική απασχόληση είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της συνολικής απασχόλησης.

Υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια καλλιτέχνες και συγγραφείς στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 30% της συνολικής απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (49%) ήταν αυτοαπασχολούμενοι, ένα μερίδιο πάνω από τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι μεταξύ όλων των απασχολούμενων ατόμων (15%) στην ΕΕ. Ένα παρόμοιο μοτίβο μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι διαφορές σε ποσοστιαίες μονάδες με συνολική απασχόληση ήταν υψηλότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, όπου καταγράφονται διαφορές πάνω από 35 ποσοστιαίες μονάδες, και το χαμηλότερο στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, όπου καταγράφηκαν διαφορές λιγότερο από 15 μονάδες.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη