Υπογραφή συμφωνίας Κύπρου-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

  Η Κύπρος προχώρησε σήμερα στην υπογραφή συμφωνίας με την ESA, τονίζοντας δέσμευση για ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας 

Η διαστημική τεχνολογία είναι μια εντελώς νέα βιομηχανία που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την Κύπρο, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την απασχόληση, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Μάριος Δημητριάδης, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας `Ευρωπαϊκού Συνεργαζόμενου Κράτους Μέλους` μεταξύ της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).


`Εργαστήκαμε σκληρά για τη σημερινή συμφωνία` είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση αλλά και τη δέσμευση για ανάπτυξη του τομέα της διαστημικής τεχνολογίας στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής.

Η Συμφωνία υπεγράφη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκο Μιχαηλίδη και τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) Frédéric Nordlund.


Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε `επίτευγμα` την υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας ότι `όλες οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα είναι μια εντελώς νέα βιομηχανία που έχει πολλές ευκαιρίες για την Κύπρο, για την περαιτέρω ανάπτυξη και για την απασχόληση`.

Η συμφωνία, η οποία θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια, στοχεύει στο να συνδέσει την Κύπρο με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του ΕΟΔ και να την προετοιμάσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για μια πιθανή μελλοντική πλήρη προσχώρηση στον Οργανισμό, ο οποίος σήμερα απαριθμεί 22 πλήρη μέλη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι ευκαιρίες που θα προκύψουν μέσα από την συμφωνία αυτή θα είναι τεράστιες και θα έχουν μεγάλη επίδραση στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας.

Στον χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔ, Frederic Nordlund, είπε ότι η σημερινή συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 22 κράτη μέλη του Οργανισμού.

`Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα` είπε, προσθέτοντας ότι ξεκινά ένα νέο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών και καλωσόρισε την Κύπρο στην ευρωπαϊκή διαστημική οικογένεια.

Στην Κύπρο, είπε, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και δυνατότητες και πρόσθεσε ότι στον Οργανισμό αναμένουν ότι η Κύπρος θα συμβάλει κατά πολύ στον τομέα της καινοτομίας, ιδιαίτερα στον τομέα της παρατήρησης της Γης, εφαρμογών στη διαχείριση των υδάτων, στη γεωργία, καθώς και εφαρμογών στον τομέα της ναυτιλίας.

Εξάλλου, σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός ανέφερε ότι τον Σεπτέμβρη θα διοργανωθεί ένα ενημερωτικό εργαστήρι για όλους όσοι στην Κύπρο εμπλέκονται στον τομέα του διαστήματος προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που ακολουθείται για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της επιλογής για χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1.2 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος θα πληρώνει ετήσια συνδρομή 1.35 εκατ. ευρώ αλλά τόνισε ότι το 90% θα επιστρέφεται μέσω των προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, είπε ότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ΕΟΔ, θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί η Κύπρος ένας περιφερειακός κόμβος στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος έχει επίσης ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την παρατήρηση της Γης και `μαζί με τη στρατηγική μας θέση, την εθνική υποδομή και την τεχνογνωσία, μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας`.

Επισήμανε ακόμη ότι ο διαστημικός τομέας μαζί με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών μπορούν να καταστούν φάροι στο δρόμο για ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία σε επιστημονικούς τομείς.

«Έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία και ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των «μεγάλων» κρατών. Οι μικρές χώρες μπορούν, μέσω στοχευμένης στρατηγικής, να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις στον διαστημικό τομέα», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός 16χρονος που προσέκρουσε βίαια σε δέντρο
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση