Γονάτισε το αεροδρόμιο Πάφου από την απεργία των εργαζομένων

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου μεταφέρθηκαν  σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων στις εταιρείες Swissport και LGS.
Στις 14:00 το μεσημέρι κατήλθαν  σε δίωρη στάση εργασίας οι 350 περίπου  εργαζόμενοι της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης Swiss port και της LGS του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου. Από τη στάση εργασίας επηρεάζονται 23 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, προκάλεσαν μεγάλη ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες, καθώς κατά τις συγκεκριμένες ώρες παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος κίνησης όλης της εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Πάφου.
 
Πάντως το τμήμα εργασιακών διαφορών του Υπουργείου Εργασίας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για γεφύρωση  της διαφοράς. 
 
 

Ο συντεχνιακός Πέτρος Δημοσθένους Αναπληρωτής Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Πάφου μιλώντας στο πλαίσιο της στάσης εργασίας ανέφερε “ δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα παρόλο το κρίσιμο του κλάδου του τουρισμού και των αεροδρομίων” προσθέτοντας πως οι συντεχνίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρίες εδώ και 14 μήνες και με τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Μεταφορών ,ωστόσο-όπως είπε- δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί οποιαδήποτε λύση. 

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε πως οι θέσεις τους που έχουν υποβληθεί είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής αφού αυτές συνέχισε, αφορούν βελτίωση του ωραρίου εργασίας τη στιγμή που υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται για 13 ώρες την ημέρα, κάποιοι άλλοι που εργάζονται νυχτερινές ώρες μέχρι το πρωί, να μην επαναπρογραμματίζονται για δουλειά την ίδια ημέρα αλλά και να τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις με τις δύο εταιρείες οι οποίες παραβιάζονται κυρίως με το εποχιακό προσωπικό, όπως είπε.

Είπε ακόμη πως μαζί με το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης το οποίο καθυστερεί εδώ και 14 μήνες, δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος.

Ο Ανδρέας Ανδρέου συντεχνιακός εκπρόσωπος της ΠΕΟ Πάφου ανέφερε πως οι εργαζόμενοι ζητούν σεβασμό στην συλλογική σύμβαση , ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έχει λήξει εδώ και ενάμισι χρόνο   και επίσης να συμπεριληφθεί η ετήσια προσαύξηση του 2016 που η εταιρεία παράτυπα, όπως υποστήριξε , την έχει αποκόψει. 

 
Απεργούν και οι οδηγοί ταξί
Στο μεταξύ, σε 24ωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα, από τις 6.00 το πρωί και οι οδηγοί ταξί στο αεροδρομίου Πάφου, αντιδρώντας στη θέση της HERMES για τον καθορισμένο χώρο στάθμευσής τους στο αεροδρόμιο. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Αεροδρομίου Πάφου (μέλους της ΠΟΒΕΚ) αναφέρεται ότι συνήλθε έκτακτα και εξέτασε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, μετά από όλες τις επαφές και συσκέψεις με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και τη Διεύθυνση του αεροδρομίου Πάφου. Όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε ότι το αίτημά τους για επαναφορά του χώρου στάθμευσης των ταξί στο σημείο που είχε δημιουργηθεί με την ίδρυση του αεροδρομίου δεν έχει καταστεί δυνατό να ικανοποιηθεί, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέα προβλήματα με αποτέλεσμα τη μη ομαλή λειτουργία των ταξί.
 
Έκκληση τουριστικών φορέων για αναστολή μέτρων

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και ACTA εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια που προέκυψαν λόγω εργατικών διαφορών. Οι τρεις κύριοι τουριστικοί εταίροι απευθύνουν έκκληση για αναστολή της λήψης οποιουδήποτε μέτρου που επηρεάζει τον τομέα των αερομεταφορών και για επίλυση των διαφορών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Οι καθυστερήσεις στις πτήσεις και η ταλαιπωρία που υφίσταται το ταξιδιωτικό κοινό, ειδικά σε μια περίοδο έντονης τουριστικής κίνησης, προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας σήμερα, αλλά και για το μέλλον αμαυρώνουν την εικόνα της Κύπρου ως ένας αξιόπιστος τουριστικός προορισμός», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
 

 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός 16χρονος που προσέκρουσε βίαια σε δέντρο
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση