Διευκρινιστική ανακοίνωση Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με συνεργασία με Αγία Σκέπη

 Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι η διαχείριση του προγράμματος απεξάρτησης στην Αγία Σκέπη όπου αποστέλλονται ουσιοεξαρτώμενα άτομα με σκοπό την παροχή της ευκαιρίας να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης αφορά την Αγία Σκέπη, ενώ τα άτομα που παραπέμπονται εκεί, έχουν αναστολή ποινής και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται φυλακισμένα.

Στόχος μας, αναφέρει το Υπουργείο, είναι να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία για απεξάρτηση διευκολύνοντας την ομαλή επανένταξη του χρήστη στην κοινωνία.

Πρέπει να τονιστεί, σημειώνει, ότι κοινωνικοί και ανθρωπιστικοί λόγοι οδήγησαν στη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και στο πλαίσιο αυτής, δίδεται κίνητρο στους χρήστες ναρκωτικών για απεξάρτηση. Αφορά τη μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών – αδικοπραγούντων, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινή φυλάκισης.

“Μέσα από αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης ναρκωτικών ούτε στιγματίζεται ούτε τιμωρείται, ενώ, ταυτόχρονα, του παρέχεται η δυνατότητα να απεξαρτηθεί μέσα σε ένα κλειστό πρόγραμμα ενός Μη Κυβερνητικού Οργανισμού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο η συνεργασία άρχισε το 2014 και που ακόμη και την ελάχιστη επιτυχία να έχει, θα πρέπει να εκτιμάται ως κέρδος. Ως κοινωνία και ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε μια δυσμενή κατάσταση”, προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα παρέχεται μόνον σε εθελοντική βάση, βάσει της αποκλειστικής θέλησης του χρήστη να απεξαρτηθεί και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες επιτήρησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, αναφέρεται, στο οποίο ο χρήστης υφίσταται μεγάλη δοκιμασία και ο βαθμός δυσκολίας ως προς την ολοκλήρωσή του έγκειται στο γεγονός ότι από το σύνολο των 16 ατόμων που παραπέμφθηκαν εκεί, τα έξι δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν.

Αναμφίβολα, αναφέρεται, θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να καταχραστεί αυτής της δυνατότητας, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να τεθούν οι χρήστες υπό συνθήκες ιδρυματοποίησης, υπό αυστηρά μέτρα εγκλεισμού καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στις σύγχρονες αντιλήψεις που στοχεύουν στην εθελοντική συμμετοχή του χρήστη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των ατόμων που εισάγονται στο πρόγραμμα, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι αυτή γίνεται κατόπιν γνωμάτευσης των ειδικών λειτουργών της Αγίας Σκέπης. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και σε περίπτωση που επιτύχει, τότε ο χρήστης απολαμβάνει και το προνόμιο της αποφυλάκισης.

Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί, σημειώνεται, ότι έχει πρόσφατα συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, βάσει των εισηγήσεων της οποίας και στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος, το δικαστήριο θα αποφασίζει για το θεραπευτικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε χρήστης και κατά πόσον, προτού δικαστεί, να μη συνεχίζεται η ποινική δίωξή του.

“Γι’ αυτό είναι πραγματικά λυπηρό, στο βωμό κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, να ασκείται κριτική σε μια καινοτόμο προσπάθεια στήριξης του συνανθρώπου μας, την οποία αξιώνει ολόκληρη η κοινωνία, αφού δίδει μια ευκαιρία για απεξάρτηση αντί της τιμωρίας του εγκλεισμού του χρήστη σε μια φυλακή”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη