Τα εγκαίνια του Πάρκου ΟΠΑΠ στην Έγκωμη, τέλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

  Πραγματοποιήθηκαν απόψε τα εγκαίνια του πάρκου ΟΠΑΠ στην Έγκωμη, τα οποία τέλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το Πάρκο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλαδιτών που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

«Είμαστε εδώ με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και περηφάνια για όσους συνέβαλαν για να εγκαινιάσουμε ένα σημαντικό για την περιοχή πάρκο, ένα χώρο πρασίνου και όχι μόνον, εις μνήμην των Ελλαδιτών ηρώων του 1974 που αποκτούν σήμερα ένα δικό τους χώρο μνήμης και τιμής» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένα πάρκο, όπως πρόσθεσε, που σφύζοντας από γέλιο και δημιουργία θα θυμίζει σε όλους πως για να μπορούμε σήμερα να πατούμε σταθερά σε αυτό τον τόπο και να χαιρόμαστε τη ζωή, το οφείλουμε, μεταξύ άλλων, στους αδελφούς μας από την Ελλάδα, που θυσιάστηκαν.

 

«Το οφείλουμε στους Ελλαδίτες ήρωες που άφησαν τα ιερά οστά τους, εδώ στον παρακείμενο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, σε μία υπεράνθρωπη  προσπάθεια να διασώσουν τη Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε,υποδεικνύοντας πως αυτή τη θυσία των Ελλαδιτών ηρώων, δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσουμε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε στο πλαίσιο αυτό σημαντική την πρωτοβουλία του Δήμου Έγκωμης ο οποίος αποφάσισε να  τους αφιερώσει αυτό το πάρκο αλλά και να τους τιμήσει έναν προς έναν, δίνοντας τα ονόματα τους σε δρόμους της περιοχής.

Και συνέχισε λέγοντας πως είναι ακριβώς στους ήρωες που οφείλουμε σήμερα τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. «Είναι χάρη στους ήρωες που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα πλήρες μέλος της ΕΕ και διεκδικεί με αξιώσεις τα όσα και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών χαίρονται και δικαιούνται» επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Δήμο Έγκωμης για την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτού του πάρκου αλλά και τον ΟΠΑΠ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Αλετράρη για τη γενναιόδωρη εισφορά του, προκειμένου να σχεδιαστεί και να ανεγερθεί αυτός ο πρωτότυπος χώρος, στον οποίο δίνεται έμφαση στην προώθηση πνευματικών παιγνίων, όπως το σκάκι.

«Είναι μία εξαιρετική ιδέα αυτή φίλε Δήμαρχε, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και οπωσδήποτε του ΟΠΑΠ και είμαι βέβαιος πως, αν και στη χώρα μας δεν έχουμε μεγάλη παράδοση στο σπουδαίο αυτό πνευματικό άθλημα, στο χώρο αυτό θα έχουν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι στο ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον να ασκηθούν, να εξοικειωθούν και να διαδώσουν την ομορφιά του» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο.

Εξέφρασε παράλληλα ευαρέσκεια για το ότι έχει δοθεί έμφαση και στην πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες, γεγονός, όπως είπε, που αναδεικνύει και την ευαισθησία που οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε έναντι των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

 

Σημείωσε ακολούθως πως είναι πραγματικά σημαντική και συμπληρωματική των προσπαθειών του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνεισφορά του ΟΠΑΠ και ευχήθηκε όπως με την ίδια τάση συνεχίσει ο ΟΠΑΠ το έργο του το οποίο ιδιαίτερα εκτιμάται και από την Πολιτεία και από την κοινωνία της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και να αναπτύξουμε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας μας είναι απαραίτητο να υπάρξει ευρύτερη και στενή συνεργασία μεταξύ όλων μας.

«Να ανταλλάζουμε ιδέες, να στηρίζουμε ο ένας τις θεμιτές και δημιουργικές πρωτοβουλίες του άλλου, διότι είναι προφανές πως μόνο έτσι θα αναδείξουμε προς όφελος του τόπου μας όλες τις δυνάμεις που κρύβονται στην κοινωνία μας» είπε.

Συνεχάρη τέλος για ακόμη μια φορά όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Πάρκου και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δούμε να διοργανώνονται σε αυτό τον υπέροχο χώρο αγώνες σκακιού στη  μνήμη των ηρώων μας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου τόνισε ότι το Πάρκο αποτελεί σταθερή υπόμνηση και αφοσίωσης στους ήρωες και έμπρακτη αναγνώριση από πλευράς Πολιτείας στη θυσία των Ελλαδιτών ηρώων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου τόνισε ότι το πάρκο της Έγκωμης ανήκει στο Δήμο και τους δημότες του, στα παιδιά και στους νέους οι οποίοι θα βρουν στους χώρους του το δικό τους καταφύγιο.

Έκανε παράλληλα λόγο για ιστορικούς συμβολισμούς για τη δημιουργία του πάρκου σε αυτό το χώρο, συμβολισμοί, όπως πρόσθεσε, που υπαγόρευσαν την αφιέρωση του πάρκου στη μνήμη των Ελλαδιτών αδελφών μας που θυσιάστηκαν τον τραγικό Ιούλιο του 1974 πολεμώντας για την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε αγιασμός από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια επιτύμβιας στήλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Έγκωμης ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Πάρκο.

 

Πηγή; ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό
Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις-«Καμία πτήση της RAF δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στους Ισραηλινούς»
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση