“Φτάσαμε! Κατακτήσαμε τον Δία!”

“Φτάσαμε! Κατακτήσαμε τον Δία!”. Με αυτά τα λόγια ενθουσιασμού αντέδρασε ο επικεφαλής της διαστημικής αποστολής στον Δία, Scott Bolton, όταν το διαστημικό σκάφος `Juno` (Ήρα στα λατινικά), έφθασε στο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
 
Ο Δίας, ένας αέριος γίγαντας, παραμένει ένα μυστήριο καθώς οι αποστολές που έφθασαν στο παρελθόν δεν πλησίασαν αρκετά προκειμένου να τον μελετήσουν καλά.
 
Σημειώνεται ότι η προέλευση του Δία επηρέασε την εξέλιξη και τη θέση των υπόλοιπων πλανητών, περιλαμβανομένης και της Γης και έτσι, κατά κάποιο τρόπο συνέτεινε στη δημιουργία της ζωής στο δικό μας πλανήτη.
 
"Η ερώτηση που είχα όλη μου τη ζωή και που ελπίζω να απαντηθεί είναι το πώς βρεθήκαμε εδώ. Αυτή είναι μια θεμελιώδης ερώτηση” είπε ο Bolton στο Ρόιτερς.
 
Ο ενθουσιασμός της επιστημονικής κοινότητας μόλις το Juno επιβεβαίωσε την επιτυχία της αποστολής ήταν τεράστιος, αφού έστω και το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να στείλει το διαστημικό σκάφος μακριά από τον πλανήτη, στα άδυτα του διαστήματος. Αυτό θα σήμαινε μεγάλη αποτυχία για την ΝΑΣΑ και σπατάλη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
 
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος προστατεύει τη Γη από συγκρούσεις αστεροειδών επειδή η βαρύτητα που ασκεί αλλάζει την τροχιά πολλών αστεροειδών και κομήτων που θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή στη Γη και στο υπόλοιπο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.
 
Εάν ο Δίας ήταν κούφιος, μέσα του θα χωρούσε η Γη 1.300 φορές.
 
Στόχοι αποστολής
 
Τους επόμενους τρεις μήνες, το διαστημοσκάφος θα συνεχίσει τους ελιγμούς του που θα το φέρουν στην κατάλληλη τροχιά προκειμένου να ξεκινήσει την ανάλυση του πλανήτη.
 
Κάθε τροχιά, που θα έχει σχήμα αυγού, θα διαρκεί 14 ημέρες.
 
Μεταξύ άλλων, το Juno θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας και το μαγνητικό πεδίο του Δία και θα υπολογίσει το ποσοστό οξυγόνου.
 
Επίσης, το Juno θα ψάξει για στοιχεία ύπαρξης ενός στερεού πυρήνα στον αέριο αυτό πλανήτη.
 
Σύμφωνα με τον Bolton, το διαστημικό σκάφος πιθανότατα να ανακαλύψει και άλλους δορυφόρους του Δία πέραν των γνωστών 67.
 
Το ηλιακό, μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, έφθασε στον Δία μετά από ταξίδι πέντε ετών και τέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης σε τροχιά γύρω από τον αέριο αυτό γίγαντα.
 
Είναι η πρώτη φορά που γήινο διαστημόπλοιο τίθεται σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Δία, σε μια προσπάθεια να λύσει κάποια από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτόν τον αέριο γίγαντα.
 
Πρόκειται για το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο, δηλαδή 817 εκατ. χιλιόμετρα στο πιο μακρινό σημείο.
Αναμένεται ότι θα περιστραφεί γύρω από τον Δια 37 φορές μέσα σε 20 μήνες σε απόσταση 5.000 χλμ από τον πλανήτη.
 
Το διαστημοσκάφος της ΝΑΣΑ έχει το μέγεθος ενός γηπέδου καλαθόσφαιρας.
 
Το Juno θα αυτοκαταστραφεί
 
Το Juno θα αυτοκαταστραφεί, όπως το Galileo το 2003, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του σε δύο χρόνια.
 
Ο λόγος είναι ότι οι επιστήμονες δεν θέλουν να `μολύνουν` με πιθανά γήινα μικρόβια την περιοχή και κυρίως το δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, όπου πιθανολογείται ότι υπάρχει ζωή κάτω από τους πάγους της.
 
Σημειώνεται ότι επτά ακόμη αμερικανικά διαστημικά σκάφη πέρασαν από τον Δία στο παρελθόν κατευθυνόμενα σε άλλα μέρη του ηλιακού μας συστήματος.
 
Ο Δίας
 
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής μάζας όλων των πλανητών.
 
Είναι μια τεράστια στρογγυλή μάζα από αέρια, (ένας αέριος πλανήτης- γίγαντας) όπου δεν είναι δυνατόν να προσεδαφιστεί τίποτε.
 
Οποιοδήποτε διαστημόπλοιο ή οποιοσδήποτε άνθρωπος υποθετικά δοκιμάσει να περάσει μέσα από τα χρωματιστά του σύννεφα θα βρει ακαριαίο θάνατο αφού θα συντριβεί και θα λιώσει.
 
Η πίεση στον Δία είναι τόσο ισχυρή που μετατρέπει ακόμη και τα αέρια σε υγρή μορφή.
 
Η μεγάλη χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δια είναι κατ`ακρίβεια μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, μεγαλύτερος και από τη Γη, που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
 
Η ατμόσφαιρα του Δία αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και είναι δηλητηριώδης. Μια πολύ επικίνδυνη ακτινοβολία περιβάλλει τον Δία, η οποία είναι 1.000 φορές πιο τοξική από την θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο.

 

Το γεγονός δεν παρέλειψε να γιορτάσει και η Google με το γνωστό doodle της.


 

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών