Πόρτα στον Αναστασιάδη και μετέωρο το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου

Κλειστή την πόρτα της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων φαίνεται να συναντά η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για ανασύσταση και νέο τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Η πρόταση, η οποία στάληκε χθες στα κόμματα, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να τύχει ευρείας αποδοχής, με αποτέλεσμα το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου να παραμένει μετέωρο και η όποια προσπάθεια για επίτευξη της πολυδιαφημιζόμενης ενότητας στο Κυπριακό να καθίσταται για μια ακόμη φορά άπιαστος στόχος. Πέραν του ΔΗΣΥ, όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως προκύπτει από τις πρώτες τους αντιδράσεις, διατηρούν έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις, τόσο σε ό,τι αφόρα ουσιαστικές παραμέτρους του περιεχομένου της πρότασης όσο και σε σχέση με το χειρισμό του όλου ζητήματος από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούν δηλαδή, πως ο νέος τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου θα έπρεπε να αποτελέσει προϊόν συνδιαβούλευσης στο πλαίσιο συνεδρίας του Σώματος, και όχι να τίθεται ενώπιον τους μια τελεσιγραφικού, όπως την ερμηνεύουν, χαρακτήρα πρόταση, που είτε την αποδέχονται είτε όχι. Επιπλέον, διαφωνίες εντοπίζονται και στη μονομερή εκπροσώπηση που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, αλλά και στα τιμωρητικά μέτρα που προβλέπει και τα οποία κρίνονται ως υποτιμητικά για τις πολιτικές δυνάμεις που καλούνται να συμμετέχουν. Επισημαίνεται πως τα κόμματα θα πρέπει ν’ απαντήσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσο αποδέχονται ή όχι την πρότασή του, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε η πρόταση Αναστασιάδη για το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθεί στα συλλογικά τους όργανα, προκειμένου να δώσουν την επίσημη απάντησή τους στον Πρόεδρο.   
 
Προεδρική έκκληση
Αξίζει να σημειωθεί πως στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθηνε τη Δευτέρα το βράδυ έκκληση «να δώσουμε όλοι τα χέρια, να αφήσουμε τους εγωισμούς, τους τακτικισμούς, τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τους εντυπωσιασμούς μέσα από εύκολα συνθήματα, αυτή την κρίσιμη ώρα που διεξάγεται ένας διάλογος για να επανενώσουμε επιτέλους την πατρίδα μας». Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης για τα σαραντάχρονα του ΔΗΣΥ, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «χρειάζεται συστράτευση, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται σωφροσύνη, χρειάζεται σωστή εκτίμηση όλων των δεδομένων».
 
Αντίθετοι στον εκβιασμό
Την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κακή αρχή στη δήθεν, όπως την χαρακτήρισε, προσπάθειά του για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου. «Η διαρροή της απόρρητης επιστολής επιλεκτικά σε Μέσα Ενημέρωσης πριν ακόμα την παραλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί εκθέτει τον Πρόεδρο και το Προεδρικό αν θυμηθούμε τι είπαν και τι έκαναν όταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποκαθιστούσε την αλήθεια για τα όσα ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο ως συγκλίσεις», ισχυρίστηκε ο κ. Ευσταθίου. «Τη στιγμή μάλιστα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τα κόμματα να συνυπογράψουν δέσμευση για τους όρους λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα ενημερώνει το λαό με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα χωρίς να τον παραπληροφορεί; Αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, μπορεί να μας πει ποιες από τις πρόνοιες της συγκεκριμένης συμφωνίας έχει υιοθετήσει και προωθήσει στις συνομιλίες; Επιδιώκει πραγματικά ο Πρόεδρος την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου ως ενός μηχανισμού διαβούλευσης και καθορισμού εθνικής στρατηγικής ή απλώς θέλει να αποδεχτούν τα πολιτικά κόμματα τις δικές του προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις για την επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο; Αυτού του είδους ο εκβιασμός μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Εκβιαστικά διλήμματα
Στην αρχική του τοποθέτηση για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί εκεί το θέμα της λειτουργίας του, επιμένει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, «η ενότητα και η συνεργασία που ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χθες, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιαστικών διλημμάτων. Δεν μπορεί να αναζητείται η συναίνεση μέσα από λογικές αποφασίζουμε και διατάσουμε». «Η ενότητα και συνεργασία έρχεται κατόπιν συνεννόησης και συζήτησης. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην απενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου άμεσα, διότι ήδη χάθηκε η ουσία. Η ουσία είναι η σωστή ενημέρωση και συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και η διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων», σημειώνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
Σαν πυρπολητής
«Είναι σχήμα οξύμωρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μια να ζητεί συναίνεση και συνεργασία, και από την άλλη, να πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα, δήλωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ισχυριζόμενος ότι με την επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπεριφέρεται ως πυρπολητής και καίει τις γέφυρες της συνεργασίας.
«Εμείς συμφωνούμε μαζί του ότι πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη ώρα του Κυπριακού, η διαχείριση πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, προβληματισμό και σοβαρότητα, αλλά το κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε με την επιστολή του, δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε. «Επομένως», συνέχισε ο κ. Περδίκης, «για άλλη μια φορά τον καλούμε να συγκαλέσει τουλάχιστον σύσκεψη των αρχηγών όλων των κομμάτων και να συζητήσει τη μέθοδο λειτουργίας και το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υποστήριξε, «δεν μας άκουσε και πυροδότησε μια δημόσια αντιπαράθεση, η οποία δεν βοηθά στη δημιουργία εκείνου του κλίματος που θα επιτρέψει την ομαλή επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Και είναι πράγματι οξύμωρο να ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναίνεση και συνεργασία, όπως ζήτησε ψες στην ομιλία του σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ, και από την άλλη να πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα», είπε ο Γιώργος Περδίκης. «Η συζήτηση επί των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο, γιατί δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που έχουμε προβλέψει, μια δημόσια αντιπαράθεση για το Εθνικό Συμβούλιο, πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου», σημείωσε. «Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών», κατέληξε, «έχουμε διαβάσει, έχουμε μελετήσει την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος, η οποία θα καταρτίσει την απάντηση που θα δώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν και εν πρώτης, η απάντηση είναι δημοσιευμένη».
 
Ο Πρόεδρος θέτει το πλαίσιο
Συγκεκριμένες ιδέες από τα κόμματα αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένει να ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι αυτό που κάνει ο Πρόεδρος είναι να θέτει το πλαίσιο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό Σώμα προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά καιρούς όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν δημόσια δηλώσει ότι υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητάς του. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε μια πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, και με αφορμή κάποιες συγκεκριμένες εξελίξεις που έλαβαν χώρα, και απέστειλε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ένα πλαίσιο, το οποίο ο ίδιος ετοίμασε και στόχο έχει πάνω από όλα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αυτού του σημαντικού θεσμού», ανέφερε. Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή στην καλυπτική του επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημειώνει ότι αναμένει τα σχόλια το συντομότερο δυνατόν, αν είναι εφικτό μέχρι τη Δευτέρα, αναφέρει ότι αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εισηγήσεις και ιδέες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συμβουλίου, αυτές είναι ευπρόσδεκτες. «Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει να ακούσει συγκεκριμένες ιδέες και να λάβει τις απαντήσεις από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μόλις τις λάβει θα πάρει και τις αποφάσεις του αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από κόμματα ότι ο Πρόεδρος έστειλε «τελεσίγραφο», ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος θέτει το πλαίσιο, έχει υποχρέωση να το κάνει, αφού το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό προς τον Πρόεδρο όργανο. Την ίδια στιγμή στην καλυπτική επιστολή του είναι ξεκάθαρο ότι ιδέες και εισηγήσεις που μπορούν να ενισχύσουν αυτό το στόχο είναι ευπρόσδεκτες. Ο Πρόεδρος αναμένει να δει την αντίδραση των κομμάτων», κατέληξε.

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού